Een nieuw fashion experiment in de Amsterdamse Kalverstraat

Een week lang van 11 t/m 15 mei riepen  Schone Kleren Campagne en Mama Cash een unieke pop-up store in het leven: The Mad Rush. In deze pop-up store in de Amsterdam Kalverstraat kon je zelf ervaren hoe jouw kleren worden gemaakt. Fair Politics wilde meer van weten en ging langs.

 

Bengalese kledingfabrieken

Het is algemeen bekend dat in de Bengalese textielindustrie extreme overuren worden gemaakt, zich onveilige werksituaties voordoen en dat alles voor een hongerloon. Ook blijft kinderarbeid binnen de textielsector aan de orde van de dag. Door middel van deze wellicht confronterende pop-up store kon het winkelend publiek zelf ervaren hoe het is om kleren te maken in een Bengaalse kledingfabriek.

Sweatshop

Ogenschijnlijk lijkt The Mad Rush een gewone winkel in de Amsterdamse Kalverstraat met trendy kleding met fikse kortingen. Eenmaal binnen beland je in een Bengalese sweatshop:  een kleine ruimte vol met naaimachines, waar  de hitte je overmeesterd en je constant getik van de naaimachines hoort. Vrijwilligers naaien al zwetend en zwijgend stoffen tassen.

Bengalese realiteit

Na een kijkje in de sweatshop, leer je meer over meisjes en jonge vrouwen die werken in Bengalese kledingfabrieken met behulp van video’s en foto’s. Stuk voor stuk vertellen ze over hun persoonlijke (werk)situatie en hoe zij zich inzetten voor een leefbaar loon. Een meisje vertelt hoe ze blijft demonstreren en hoopt op betere werkomstandigheden in de haar fabriek.

Wat kun jij doen?

Op een ‘in your face’ manier willen de makers van The Mad Rush laten zien dat de huidige  textielindustrie mensonwaardig is. Wil jij weten wat je zelf kunt doen voor een menswaardigere textielindustrie, kijk dan hier

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl