Einde aan tijdperk Dos Santos in Angola

Sinds 1979 is hij aan de macht in Angola: president José Eduardo dos Santos. Na vandaag is het echter afgelopen. Vorig jaar kondigde hij zijn vertrek al aan, en nu lijkt het er dus op dat hij ook werkelijk gaat vertrekken. Vandaag zijn namelijk de verkiezingen, en Dos Santos staat niet op het stembiljet. Wel heeft hij zelf een nieuwe kandidaat naar voren geschoven namens zijn partij, de Popular Movement for the Liberation of Angola (MPLA): Joâo Lourenço.

Lourenço

Lourenço, de voormalig minister van Defensie, wordt veelvuldig omschreven als "saaie bureaucraat" en is dan ook een veilige keuze. Daarnaast heeft Dos Santos hem ook naar voren geschoven om zijn eigen veiligheid te garanderen. De MPLA heeft namelijk een wetsvoorstel ingediend die de huidige president levenslange immuniteit moet geven. Op deze manier probeert Dos Santos aan vervolging in de toekomst te ontkomen.  

Want hoewel er in de nationale media weinig kritiek is geweest op zijn beleid, wordt het regime van Dos Santos internationaal wel gezien als autoritair. Er is veel corruptie in het land en de president wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen. Daarnaast verlaat Dos Santos het politieke toneel nog niet geheel. Hij blijft, in ieder geval tot volgend jaar, partijleider van de MPLA

Crisis

Mocht Lourenço de nieuwe president worden, dan erft hij een land dat in een diepe economische crisis zit. De oliesector is de belangrijkste sector van het land, maar olieprijzen dalen en er is weinig geïnvesteerd in andere sectoren van de economie. Voor veel Angolezen is dit een reden om voor het eerst te gaan stemmen: ze zijn de corruptie zat en willen verandering. Lourenço zelf zegt dat hij in willen zetten op een "economic miracle" en dat hij hiervoor eventueel de hulp van de Wereldbank of het IMF wil inroepen.

Andere kanshebbers

Jongeren willen vooral dat er meer banen komen, terwijl Angolezen in het verleden vooral stabiliteit wilden. Veel van deze jongeren, vooral in de hoofdstad Luanda, gaan waarschijnlijk op Abel Chivukuvuku van Casa-CE stemmen. Maar de voornaamste tegenkandidaat van Lourenço lijkt toch Isias Samakuva van Unita te worden. Deze partij was tijdens de burgeroorlog in het land (die tot 2002 duurde) de tegenstander van de MPLA.  

Ondanks dat het zeer waarschijnlijk is dat de MPLA gewoon aan de macht blijft, levert deze verkiezing in Angola sowieso een grote verandering op: na 38 jaar krijgt het land een nieuwe president. Of hiermee het beleid gaat veranderen, en of de verkiezingen eerlijk gaan verlopen, moet nog blijken.

Update: grote meerderheid voor Lourenço  

Officiële uitslagen zijn er nog niet, maar de voorlopige uitslag duidt op een grote overwinning voor de MPLA en Joâo Lourenço. De partij en nieuwe president is het gelukt om een 2/3 meerderheid te behalen in het nieuwe parlement. In een eerste reactie zeggen internationale observers dat de verkiezingen redelijk positief verlopen zijn. Definitieve uitslagen, en definitieve reacties, laten nog op zich wachten. 

Photo: Flickr

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl