Einde van fiscale constructies in Nederland in zicht?

Op woensdag 7 juni gaat de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies, geleid door Henk Nijboer (PvdA), van start met een onderzoek naar de werkwijze van trust- en belastingadvieskantoren bij het wegsluizen van particuliere vermogens via Nederland. De commissie is aangesteld naar aanleiding van onthullingen door de Panama Papers in 2016. Het is de eerste keer dat er een parlementaire ondervragingscommissie is ingesteld door de Tweede Kamer.

Rol van Nederland staat centraal

Over een periode van twee weken zal de commissie experts en betrokkenen verhoren. Op de agenda staan het doorsluizen van kapitaal via brievenbusfirma’s gevestigd in Nederland en het wegsluizen van particulier vermogen naar buitenlandse doelvennootschappen. Specifiek zal de focus liggen op de rol die Nederland speelt met betrekking tot bovengenoemde kwesties.

Miljarden euro’s aan weggesluisd geld

Nederland is het grootste doorstroomland ter wereld: de velen brievenbusfirma’s gevestigd in ons land faciliteren geldstromen van over de hele wereld. Deze zogenaamde ‘bijzondere financiële instellingen’ betalen in Nederland geen sociale premies of belastingen, en zijn feitelijk ook niet economisch actief in ons land. Jaarlijks wordt er door deze brievenbusfirma’s zo’n €4000 miljard weggesluisd met behulp van de fiscale mogelijkheden die Nederland biedt.

Ongewenste fiscale praktijken

Ook particulier vermogen wordt op grote schaal weggesluisd in Nederland. Fiscale adviseurs bedenken constructies om belastingen te kunnen ontwijken door bijvoorbeeld vermogen bij buitenlandse doelvennootschappen te plaatsen. De ondervragingscommissie moet met deze verhoren snel en effectief inzicht krijgen in de rol die verschillende (Nederlandse) financiële instellingen, zoals trustkantoren,  hierbij spelen om uiteindelijk dergelijke wegsluispraktijken tegen te gaan.

De FMS is lid van het Tax Justice Netwerk. Tax Justice zal de parlementaire ondervragingscommissie op de voet volgen. Voor meer informatie, houdt onze website en social media in de gaten.

Gepubliceerd door: José van de Water, afbeelding: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl