En het tweede convenant gaat naar... de bankensector

Na de ondertekening van het allereerste convenant (textiel) op 7 juli 2016, was afgelopen  28 oktober het moment voor de bankensector. Ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Dijsselbloem (Financiën) ondertekenden het convenant Bancaire Sector. Het convenant bevat afspraken over het aanpakken en voorkomen van mensenrechtenschendingen bij investeringen van banken en hun zakelijke partners.

Het convenantentraject stoomt door

In totaal hebben 13 Nederlandse banken (waaronder ABN AMRO, ING, Rabobank en FMO), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het maatschappelijk middenveld (waaronder NGOs en vakbonden) en de overheid met elkaar om de tafel gezeten om tot het convenant te komen. Dit alles onder  begeleiding van de Sociaal Economische Raad (SER). Met het ondertekenen van het convenant gaan de betrokken  banken hun invloed inzetten om mensenrechtenschendingen  in gevoelige sectoren, zoals de palmolie-, mijnbouw- en wapensector te inventariseren en risico’s  van schendingen in kaart te brengen. Zakelijke partners van deze banken, zoals bedrijven die betrokken zijn bij slechte arbeidsomstandigheden, milieuvervuilingen of oneerlijke landonteigening, hebben namelijk allemaal een bankrekening en via deze  bankrekening  kunnen zij door de banken worden aangesproken op hun wanpraktijken. 

De maatschappelijke organisaties die betrokken waren bij de ondertekening van het bankenconvenant hopen dat dit een begin is van een bredere mentaliteitsverandering in de sector. Minister Dijsselbloem vindt het convenant een mooi voorbeeld van publieke-private samenwerking: “Banken kunnen eraan bijdragen dan hun klanten mensenrechten respecteren en geen kinderarbeid of gedwongen arbeid in hun productieketens hebben.”

En nu ook doorzetten

Wederom is Fair Politics verheugd dat er een convenant ondertekend is. De bankensector behoort een belangrijke rol te spelen in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegelijkertijd bepleit Fair Politics dat de ambitie van de bancaire sector niet zal blijven steken op het inventariseren van risico’s op het gebied van mensenrechtenschendingen, maar deze ook daadwerkelijk zal aanpakken. Het is daarom van belang dat de voortgang rondom het convenant kritisch wordt gevolgd, en dat zal Fair Politics, te samen met maatschappelijke organisaties zoals het MVO-platform, ook zeker doen.En nu ook doorzetten

Minister Ploumen en minister Dijsselbloem hebben ook aangegeven dat er meer convenanten in de maak zijn, bijvoorbeeld in de goudsector, levensmiddelensector en met verzekeraars.

Dit artikel is gepubliceerd op 8 november 2016. Foto: flickr, 2012

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl