EU missie CAR moet wachten vanwege ontwikkelingen in Oekraïne

Op 19 maart maakte de EU bekend om eind april troepen naar CAR te sturen in plaats van anderhalve maand eerder, zoals gepland. Volgens diplomaten komt deze verlating door de huidige ontwikkelingen in Oekraïne.

Plan EU
De EU wil 800 à 1000 militairen naar CAR sturen. Zij gaan zich aansluiten bij de huidige troepen, bestaande uit 2000 Franse militairen en 6000 vanuit de Afrikaanse Unie. Op 11 maart maakte Catherine Ashton, hoofd EU buitenlandbeleid, kenbaar dat verlating van de missie mogelijk is doordat een aantal Europese regeringen moeite hebben in het voorzien van genoeg middelen en militairen. Dit komt volgens EU diplomaten doordat Oost-Europese landen nerveus zijn door de ontwikkelingen in Oekraïne en daardoor hun troepen en middelen thuis willen houden.

Door het gebrek aan uitrusting en mankracht raadde de Franse majoor-generaal Philippe Ponties af om de missie nu te starten. Twee dagen later was het besluit om de missie op een later tijdstip plaats te laten vinden definitief. De Franse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie riepen hun partners op om zo snel mogelijk in actie te komen. Volgens hun schuift de EU haar verantwoordelijkheden voor internationale veiligheid van zich af.

Gevolgen
Ashton gaf aan dat het genomen besluit zowel op de korte als lange termijn gevolgen heeft voor de EU. Op de korte termijn wordt het voor de VN lastiger om de geplande vredesmacht van 1200 militairen op tijd in te zetten. Op de lange termijn is er een risico dat de EU haar geloofwaardigheid verliest. Ashton sloot haar verklaring af door te zeggen dat de EU nu in actie moet komen om de situatie in CAR te verbeteren. Echter is op 19 maart besloten dat dit pas eind april zal plaatsvinden.

Een paar dagen voor dit genomen besluit ontving de VN leiders van zowel de Moslim als Christelijke groep, wat hun eerste gezamenlijke verschijning was. Tijdens deze bijeenkomst waarschuwde zij samen met de aartsbisschop van de hoofdstad Bangui dat actie nu nodig is in CAR om een genocide te voorkomen. Het besluit van de EU om de missie uit te stellen wekt daardoor nog meer zorgen.

Door Laura Ritter

Bronnen: Reuters I, Reuters II, Reuters III, All Africa, Reuters IV, Aljazeera, The Washington Post

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl