EU vereenvoudigt sancties tegen Zimbabwe

In 2002 legden 28 EU landen een sanctie aan Zimbabwe op als protest tegen schending van mensenrechten en democratie onder Mugabe’s regime. Deze week zijn deze sancties vereenvoudigd om verdere politieke hervormingen aan te moedigen.

Vereenvoudigen sancties
Op 17 februari schorste de EU sancties tegen acht prominente militaire en politieke figuren uit Mugabe’s regime. Alleen sancties tegen president Mugabe en zijn vrouw blijven staan in de hoop dat de president hervormingen gaat doorvoeren. Deze sancties houden in dat de tegoeden van deze twee personen blijven bevroren en zij voor een extra jaar niet naar de EU mogen reizen. Voor deze laatste eis is al een uitzondering gemaakt: Mugabe mag deelnemen aan de EU-Afrika top in Brussel over twee maanden. Sancties voor een  bedrijf van Mugabe die de regering in wapens voorziet – Zimbabwe Defence Industries – blijven staan. Daarnaast blijft het huidige wapenembargo overeind.

De sancties worden elk jaar besproken. Dit jaar heeft de EU voor vereenvoudiging gekozen omdat een voorzichtige versoepeling van het beleid zichtbaar is na de verkiezingen van afgelopen jaar en de EU meer hervormingen wil stimuleren.

Ook heeft de EU besloten om vanaf 2015 meer ontwikkelingshulp te geven direct aan de regering, in plaats van via liefdadigheidsinstellingen, zoals tot nu toe het beleid was.

ZANU-PF partij
In 1980 werd Zimbabwe onafhankelijk van Groot-Brittannië. Vanaf dit moment hebben Mugabe en zijn ZANU-PF partij de touwtjes in handen. Tijdens deze periode heeft hij meerdere aanvaringen gehad met westerse landen over het regeringsbeleid. In juni 2013 vonden verkiezingen plaats, waarna Mugabe aan zijn vijfde termijn als president kon beginnen. In hoeverre deze verkiezingen vrij en eerlijk zijn verlopen is de vraag. Volgens de VS is dit totaal niet het geval, waardoor zij niet van plan zijn hun sancties te vereenvoudigen. Dit willen zij pas doen als het land verandering laat zien.

Een woordvoerder van de ZANU-PF partij, Rugare Gumbo, gaf aan dat de partij niet blij is met deze halve aanpak. Zij willen “totale en onherroepelijke opheffing van de opgelegde sancties. Zolang sancties tegen de president en zijn vrouw gelden kan men niet spreken van een schorsing van sancties,” aldus de woordvoerder. Volgens Gumbo slaat het nergens op dat de president op de lijst staat, want “wat heeft hij gedaan?”

Reacties
Derde partijen beargumenteren dat Mugabe juist teveel op zijn kerfstof heeft. Zo kwam de Mike Campbell Foundation met een rapport over repressie en marteling onder de ZANU-PF partij vanaf 2000. Twee maanden geleden heeft de stichting in samenwerking met AfriForum nieuw bewijs van martelingen ingediend bij Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Deze autoriteiten doen een onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid in Zimbabwe. Mede door dit bewijs heeft het EU besluit tot woede geleid bij deze Mike Campbell Foundation, een organisatie die zich inzet voor gemartelde slachtoffers onder Mugabe’s regime. De stichting noemt de situatie alarmerend aangezien de ZANU-PF partij mensenrechten nog steeds schendt. Naast alarmerend is het Zimbabwaanse volk door de EU verraden, aldus de Zimbawbe Vigil, verzorger van anti-Mugabe campagnes in Groot-Brittannië.

De EU antwoordde dat de sancties niet van tafel zijn, maar geschorst. Dit zou hervormingen bevorderen. Echter is de vraag in hoeverre deze gedachte klopt: Geoffrey van Orden, lid van het Europees Parlement (EP) en voorzitter van de EP ‘Vrienden van Zimbabwe groep’ gaf aan dat echte vooruitgang alleen geboekt kan worden als Mugabe en zijn bondgenoten helemaal geen macht meer hebben. Dit zou betekenen dat het wel of niet schorsen van sancties geen gevolgen heeft voor de situatie van de Zimbabwaanse bevolking.

Door Laura Ritter

Bronnen: Reuters, Zimbabwe Situation I, Zimbabwe Situation II

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl