Europese Commissie gaat onderzoek doen naar belastingafspraken met Starbucks

Gisteren heeft de Europese Commissie bekend gemaakt formeel onderzoek te gaan doen naar de Nederlandse belastingafspraken met Starbucks. Naast Nederland worden Ierland en Luxemburg ook aan een dergelijk onderzoek onderworpen. Belastingafspraken met multinationals, zogenaamde “tax rulings”, kunnen volgens de Commissie vallen onder verkapte staatssteun.

Multinationals kunnen hierdoor namelijk hun belastingdruk aanzienlijk verlagen, wat volgens de Commissie een vorm van staatssteun kan zijn. Volgens Giuseppe van der Helm, voorzitter van Tax Justice Nederland is het “een zeer krachtig signaal dat de Commissie nu gaat onderzoeken.” Tax Justice Nederland, waar de FMS ook lid van is, hoopt dat een dergelijk onderzoek zal leiden tot meer transparantie in het belastingsysteem.

Volgens Tax Justice Nederland is het grootste probleem van tax rulings dat het leidt tot een oneerlijk speelveld. Het MKB in Nederland kan een dergelijke afspraak niet maken, omdat “het dure fiscale experts vereist die niet elk bedrijf zich kan veroorloven,” aldus Van der Helm. Volgens voorstanders van dergelijke tax rulings leidt het systeem tot reële economische activiteiten in Nederland. Recent is echter gebleken dat dit zeker niet altijd het geval is. Philip Morris heeft namelijk besloten om wel hun fabrieken in Nederland te sluiten, maar ze houden hier een brievenbusmaatschappij om te kunnen blijven profiteren van de fiscale voordelen die Nederland biedt.

Ook ontwikkelingslanden ondervinden grote negatieve gevolgen van het Nederlandse belastingsysteem. Tax rulings geven van te voren inzicht in hoeveel belasting bedrijven moeten gaan betalen in een bepaalde constructie. Multinationals gebruiken deze regeling dan ook om vooraf bepaalde constructies op te zetten om hun belastingdruk zo veel mogelijk te verlagen.

Staatssecretaris Wiebes van Financien heeft al vaker gezegd dat volgens hem Nederland geen belastingparadijs is. Ook nu geeft hij aan dat hij er vertrouwen in heeft dat de Commissie zal concluderen dat er geen sprake is van staatssteun.

Fair Politics en Tax Justice Nederland hopen dat het Commissie onderzoek zal leiden tot meer transparantie. De Nederlandse Belastindienst mag namelijk geen openheid geven over de tax rulings die zij afsluit met individuele bedrijven. Zelfs de Tweede Kamer heeft hier geen inzicht in. Transparantie is een belangrijke eerste stap om er uiteindelijk voor te zorgen dat ook multinationals hun fair share aan belasting betalen.

Wil je meer weten over belastingontwijking en hoe ontwikkelingslanden een negatieve impact ondervinden van het Nederlandse belastingbeleid? Bekijk dan de Fair Politics Fair Taxes case.

By Anne van der Meer

Photo: Flickr

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl