Extra editie Afrikadag op The Hague African Festival

Op zaterdag 29 juni verzorgt de Foundation Max van der Stoel (FMS) op het ‘The Hague African Festival' (THAF) een speciale extra, kleinere editie van de Afrikadag met als thema: ‘De Kracht van de Afrikaanse Diaspora’. De FMS organiseert als partner van het THAF een politiek-inhoudelijk programma in de stijl van de Afrikadag met een opening van Jan Pronk en verschillende debatten over politieke ontwikkelingen in Afrikaanse landen en Nederlandse ontwikkelingssamenwerking, waaronder een woordvoederdebat en een debat over Somalië.

afrikadag logo 2013

Locatie: Dr. Anton Philipszaal, Spuiplein 150, Den Haag

Programma:

Zaal

Lucent Danstheater

Studio 3

Fonds 1818 Foyer

12:30 – 13:00 uur

Inloop

 

 

13:00 – 13:45 uur

Opening door Jan Pronk

14:00 – 17:00 uur

 

 

[14:00 – 15:15]

Woordvoerderdebat met Marit Maij (PvdA), Bram van Ojik (GroenLinks) en Joël Voordewind (CU)

 

 

[14:00 – 16:30]

Somalië middag

 

[15:00-15:50]
Dutch Consortium of Migrant Organizations: Ondernemerschap van Afrikaanse diaspora in Afrika

 

 

[16:00-16:50]

Centre for Collective Learning and Action: Gemeenschapsvorming onder diaspora in Nederland

 

 

Opening Jan Pronk

[Lucent Danstheater / 13:00 – 13:45 uur]

De middag wordt geopend door een toespraak van onze erevoorzitter, Jan Pronk. Hij is oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Na de politiek vervolgde Pronk zijn carrière als voorzitter van de Vluchtelingen Organisaties Nederland en werd in 2004 speciaal-gezant van de VN in Sudan. In zijn speech op het The Hague African Festival zal hij ingaan op zijn visie op de toekomst van internationale samenwerking met Afrika en de manieren waarop Nederland hierin solidair kan zijn. 

Woordvoerderdebat ontwikkelingssamenwerking

[Lucent Danstheater / 14:00 – 15:15 uur]

Tijdens het woordvoerderdebat blikken Marit Maij (PvdA), Bram van Ojik (GroenLinks) en Joël Voordewind (ChristenUnie) terug op de grote veranderingen in het ontwikkelingssamenwerkingbeleid van het afgelopen jaar. Daarnaast zullen ze de rol van Afrikaanse diaspora in ontwikkelingssamenwerking bespreken.

Somalië middag

[Studio 3 / 14:00 – 16:30 uur]

De workshop over Somalië gaat dieper in op de rol van de Somalische diaspora bij de wederopbouw en ontwikkeling van het land. Somalië bevindt zich in een nieuwe fase waarin het weer haar intrede doet tot de internationale gemeenschap en zich los lijkt te maken van het label “gefaalde staat”. In dit debat zullen de kansen en bedreigingen van deze nieuwe fase worden besproken. Deelnemers zijn onder andere Somalische diaspora organisaties FSAN en HIRDA, Ayaan Abukar (politicologe) en Michelle Heuer (Directie Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken).

Diaspora workshops [Fonds 1818]

Dutch Consortium of Migrant Organizations (DCMO) [15:00 – 15:50 uur]

Deze workshop behandelt het effect van de investeringen van (Somalische) diaspora in het land van herkomst. Wat is het effect van deze investeringen en remittances op armoedebestrijding in Afrikaanse landen? Hoe verhouden deze geldstromen zich tot ontwikkelingsgelden vanuit de Nederlandse overheid? Daarbij nemen we de investeringen van Chinese bedrijven mee. De workshop zal een interactief karakter hebben, waarbij de aanwezigen gevraagd zullen worden om over duurzame oplossingen voor de ontwikkeling van Somalië mee te denken.

Centre for Collective Learning and Action (CCOLA) [16:00 – 16:50 uur]

Er bestaat steeds meer behoefte tot de vorming van gemeenschappen binnen Nederland. Actief zijn als gemeenschap helpt een groep zichtbaar te zijn, kennis en ervaringen uit te wisselen, grenzen te verleggen, actief te zijn en om collectieve activiteiten te ondernemen. Het proces dat voorafgaat aan de totstandkoming van een gemeenschap en het actief houden van een gemeenschap, blijkt echter een grote uitdaging te zijn. In dit kader organiseert CCOLA een workshop om dieper in te gaan op het gemeenschapsvormingsproces van Afrikanen en nader te bekijken hoe zij tot collectieve actie kunnen komen.

Het programma is vrij toegankelijk, aanmelding is niet nodig! Komt allen!

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl