Fair Chain van groot belang voor Afrika

Tijdens het middagprogramma van de Afrikadag op zaterdag 5 november, was de bibliotheek van het KIT in Amsterdam volledig gevuld voor de sessie ‘Van fair trade naar fair chain’. Anne van der Veen (operations manager bij Moyee Coffee), Daan de Wit (head of communications bij The Sustainable Trade Initiative (IDH)) en Judith Sargentini (Europarlementariër voor GroenLinks) gingen onder leiding van  Suzan Cornelissen het gesprek aan over eerlijke productieketens. Eindconclusie van de sessie was dat de transitie van fair trade naar fair chain zeker een positieve is, maar dat goede samenwerking tussen het bedrijfsleven, de Nederlandse overheid, het maatschappelijk middenveld en samenwerking met EU-beleid nodig is, zodat deze transitie ook Afrikaanse landen ten goede zal komen.

Anne van der Veen gaf allereerst een korte introductie over het Fair Chain initiatief van Moyee om koffieboeren in Ethiopië niet alleen een betere prijs te geven voor hun producten (zoals uitgedragen wordt door fair trade), maar de koffiebonen in Ethiopië ook tot koffie te verwerken. Hierdoor ontstaat er een eerlijkere productieketen, omdat Afrikaanse producenten meer inkomsten overhouden als zij eindproducten kunnen exporteren dan bij ruwe grondstoffen. Deze manier van produceren is alleen voor veel bedrijven niet voordelig want, zo gaf Judith Sargentini aan, de export van ruwe grondstoffen naar de EU is goedkoper dan van halffabricaten of eindproducten: “Europees beleid is op deze manier niet duurzaam en belemmert bedrijven om hun productieketens eerlijker te maken”.

Niet vissen in dezelfde vijver

Sargentini vertelde dat hoewel er veel initiatieven zijn die inzetten op fair trade of certificering, het zonde is als we allemaal in dezelfde vijver vissen. Het is dus van belang dat juist nieuwe bedrijven gestimuleerd worden om mee te doen met het eerlijker maken van productieketens, waarbij eerlijkere handelsakkoorden een belangrijke steun in de rug kunnen zijn. Ook Van der Veen is groot voorstander van samenwerking in plaats van de concurrentie met andere bedrijven aan te gaan. De Wit uitte zijn waardering voor samenwerkingsverbanden, waardoor concurrerende sectoren elkaar juist kunnen motiveren om vooruitstrevend te werk te gaan.
Het gesprek raakte enigszins verhit toen Sargentini er bij Moyee op aandrong dat Moyee meer moet zijn dan alleen een mooi verhaal, dat het van belang is dat zichtbaar wordt wat Moyee onderscheidt van andere Fair Trade initiatieven en wat hun impact op ontwikkeling in Ethiopië is. Anne van der Veen bevestigde dat Fair Chain nog een lange weg te gaan heeft, maar dat Moyee door transparanter te zijn over hun productieproces het vertrouwen van de consument wil bevorderen en andere bedrijven wil inspireren.


Samenwerken, samenwerken en samenwerken

Aan het einde van de sessie werd duidelijk dat de drie sprekers zeker toekomst zien in Fair Chain initiatieven. Zij zien uit naar verschillende mogelijkheden van samenwerking tussen het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de Europese Unie. De uitdaging lijkt hem vooral te zitten in de manier waarop deze samenwerking wordt ingevuld. Hoofdzaak is dat meer bedrijven geïnspireerd worden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en oog te hebben voor het belang van Afrikaanse landen om waardetoevoeging op exportproducten te kunnen benutten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl