Film- en debatavond militaire missies

Op donderdag 2 juni organiseert de Foundation Max van der Stoel een film- en debatavond over militaire missies. Wij zullen de avond starten met de film "De Missie". Deze film laat aan de hand van de VN missie in Mali de relatie zien tussen defensie, diplomatie en ontwikkeling, vanuit het perspectief van kolonel de Wolf (klik hier voor de trailer). Na het vertonen van de film gaan we in debat met niemand minder dan kolonel Joost de Wolf, regisseur van de film Robbert Oey en woordvoerder defensie van de PvdA Tweede Kamerfractie Angelien Eijsink. Wij nodigen u van harte uit om deze avond bij te wonen en mee te debatteren!

"De Missie" volgt het leven van kolonel Joost de Wolf. In 2014 wordt hij aangesteld als waarnemend chef operaties van de VN-missie ‘MINUSMA’ in Mali. Als De Wolf in Mali aankomt, besluit de Malinese regering de opstandige Toearegrebellen in het noorden aan te vallen en daarmee het broze vredesproces te torpederen. De Wolf probeert met een mix van charme en daadkracht de regie terug te winnen, maar wordt gehinderd door een gebrek aan politieke sturing van zowel het VN-hoofdkwartier in New York als leidinggevenden in Den Haag. Regisseur Robert Oey heeft Joost de Wolf met vrijwel onbeperkte toegang kunnen volgen en biedt met ‘De Missie’ een uniek kijkje achter de schermen van de Nederlandse bijdrage aan een internationale vredesmissie van de Verenigde Naties.

In 2013 kwam het verzoek van de Malinese president aan de VN om een de inzet van een VN-Vredesmacht, om te zorgen voor stabiliteit in Mali. MINUSMA moest de AFISMA (African-led International Support Mission to Mali) en de Franse interventiemacht opvolgen. Deze zijn respectievelijk sinds 2012 en 2013 actief aan in Mali. Op 25 april 2013 werd besloten dat MINUSMA per 1 juli 2013 de taken van AFISMA zou overnemen. Aan verschillende landen werd gevraagd om troepen te leveren. Ook Nederland doet een bijdrage aan de missie. De militaire bijdrage bestaat uit 240 militairen; een verkenningseenheid, individuele politiefunctionarissen, gewapende helikopters en 128 personen ten behoeve van de bescherming van gevoelig materieel en logistieke ondersteuning. MINUSUMA kwam onder leiding te staan van Bert Koenders

Datum: 2 juni 2016

Tijd: 19:00 - 22:00 uur

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam

Sprekers: Joost de Wolf (Kolonel), Robbert Oey (regisseur), Angelien Eijsink (woordvoerder defensie van de PvdA Tweede Kamerfractie)

Entree: gratis. 

Meld je hier aan. Het aantal plekken is beperkt, dus wees er snel bij! 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Melanie Schnezler: 

mschnezler[at]foundationmaxvanderstoel.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl