Filmvertoning en debat “Age of Delirium,” een sfeerimpressie

Afgelopen zondag 21 september organiseerden wij in samenwerking met Blinibioscoop een filmvertoning en debat in Rotterdam naar aanleiding van David Satter’s documentaire “Age of Delirium” die het leven van “gewone” mensen portretteert onder het juk van de Sdscn1587ovjet-Unie. De documentaire ging in op het uiteenvallen van het eens zo machtige communistische imperium en de nasleep daarvan. Het werd pijnlijk duidelijk dat mensen allerlei verschillende herinneringen over hebben gehouden aan de Sovjet-tijd en dat er, bijna 25 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, nog steeds geen één waarheid is.

Na de filmvertoning begon het in meerdere opzichten verhitte debat onder leiding van Liesbeth van de Grift – docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het panel van experts bestond uit Zijne Excellentie de heer Darius Jonas Semaška - de Ambassadeur van de Republiek Litouwen in Nederland -, de heer Michiel Servaes – Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid (PvdA) en woordvoerder Buitenlandse Zaken- en Ruslanddeskundige Tony van der Togt van het Instituut Clingendael. Ook het publiek stond te springen om vragen te stellen en mee te doen aan de discussie, die vooral in het teken stond van hoe om te gaan met het Rusland van nu.

Michiel Servaes benadrukte nog maar eens hoe belangrijk het is om als één verenigd Europa op te treden tegen de agressor Rusland. Hij vraagt zich tegelijkertijd af “hoe lang we het momentum kunnen behouden om een sterke gecoördineerde reactie af te geven als Europese Unie (EU).” Er is nu, een aantal maanden na het neerhalen van vlucht MH17, al minder bereidwilligheid onder de lidstaten om hard op te treden tegen het Kremlin, observeert Servaes.

Tony van der Togt hoopt dat de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini zich in zal zetten om een eenduidig Europees geluid te laten horen aan Moskou. Hij constateert tegelijkertijd dat dit veel eerder had moeten gebeuren, al bij de Russische annexatie van de Krim. Van der Togt legt verder uit waar de Russische President Vladimir Poetin bang voor is: “het horrorscenario voor Poetin zou zijn dat Oekraïne zich ontwikkelt tot een democratisch land naar Westers voorbeeld met een succesvolle economie. Dit zou tot eenzelfde soort (democratische) sentimenten kunnen leiden in Rusland en daar zit Poetin niet op te wachten.”

Ambassadeur Semaška vertedscn1593lde het toegestroomde publiek over de angst die er in zijn land Litouwen heerst ten aanzien van Rusland. Hij hekelt ook de West-Europese neiging om de Oost-Europese landen die deel uitmaakten van de Sovjet-Unie “post-Sovjet” staten te noemen, want ze zijn er maar een hele korte tijd onderdeel van geweest. “Nederland is toch ook geen post-Duitse staat,” redeneert hij. De ambassadeur observeert ook dat verandering van binnenuit moet komen. Helaas ziet hij in Rusland maar weinig animo en drang om te leiden tot een transformatie naar een vrije, democratische staat. De meeste Russen laten alles wat met politiek te maken heeft het liefst links liggen.

Naderhand werd er onder het genot van een drankje en blini’s – traditionele Russische pannenkoekjes – nog nagepraat over de film, Rusland, en de huidige situatie in Oekraïne. Met een volle maag en een hoop nieuwe inzichten keerde iedereen weer huiswaarts.   

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl