FMS-debatten op de Afrikadag 2015

Iedere Afrikadag staan maatschappelijke thema’s die over de hele wereld tot discussie leiden centraal. Debatten vormen dan ook een belangrijk deel van het programma. Op de Afrikadag 2015 organiseren we vanuit de FMS maar liefst vijf grote debatten, waarvan sommige in het Nederlands en sommige in het Engels zullen worden gevoerd. De debatten hebben uiteenlopende thema’s: van het hoofdthema China en Afrika tot de gevolgen van een eventueel TTIP-akkoord. Lees snel verder voor een overzicht!

China-Afrikadebat (Engels)

De invloed van China in Afrika neemt in hoog tempo toe. Oorspronkelijk trok China vanuit politieke overwegingen richting het continent, maar ondertussen is de betrokkenheid voornamelijk economisch. Dat China hierbij een ‘no strings attached’-aanpak hanteert, wordt door veel Afrikaanse overheden gewaardeerd. Frank Heemskerk, Executive Director bij de Wereldbank, zal met ander experts op dit gebied in debat gaan over het effect van de komst van China en andere nieuwe spelers naar Afrika. Kan het oude ontwikkelingsmodel standhouden of betekent hun aanwezigheid dat ook het Europese en Nederlandse beleid zullen moeten worden aangepast.

Financing for Development-debat (Engels)

2015 is het jaar waarin een nieuw beleid voor ontwikkelingssamenwerking wordt opgesteld. De Millenniumdoelen maken plaats voor de Sustainable Development Goals. De vraag is: hoe moeten deze nieuwe doelen worden gefinancierd (in een tijd waarin overheden steeds minder geld uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking?) Hierover spraken wereldleiders deze zomer in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. In dit debat, dat zal worden gevoerd door Makhtar Diop, Minister Ploumen, Paul Tang en Henk Mulder, zullen de resultaten van deze top bediscussieerd worden.

Maak belastingen eerlijker!-debat (Nederlands)

In een unieke uitvoering van het woordvoerdersdebat zullen dit jaar voor het eerst op de Afrikadag woordvoerders met elkaar en andere experts in debat gaan over een thema dat niet meer weg te denken is van de politieke agenda: belastingontwijking. Dit fenomeen heeft gigantische gevolgen voor ontwikkelingslanden. Alle landen in Afrika samen verliezen zo meer dan vijftig miljard dollar per jaar. Onder andere Ed Groot, Arnold Merkies en Stientje van Veldhoven zullen debatteren over mogelijke oplossingen voor dit wereldwijde probleem. Hoe kan Nederland hieraan bijdragen, en welke rol spelen wij eigenlijk op dit moment?

Migratiedebat (Nederlands)

Migratie is een hot item op dit moment, nu de vluchtelingencrisis de aandacht van Europese politici, hulporganisaties en burgers opeist. In de maatschappelijke discussie over dit fenomeen wordt vaak vergeten dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen vluchtelingen en (arbeids)migranten. Ook is migratie een waardevol instrument voor ontwikkeling in bestemmings- en herkomstlanden. Migratie-expert Linde-Kee van Stokkum, Tweede Kamerlid Roelof van Laar en directeur van het African Diaspora Policy Centre Awil Mohamoud gaan in debat over de kansen die migratie biedt voor Afrikaanse landen en hoe wij de kansen die migranten Europa bieden beter kunnen benutten.

TTIP-debat (Nederlands)

Eén van de meest genoemde termen in het nieuws van de afgelopen tijd is ‘TTIP’: het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag tussen de EU en de VS. Hoewel de inhoud van het akkoord nog onbekend is, heeft het aan beide kanten van de oceaan al veel stof doen opwaaien. Fair Politics – het politieke lobbyprogramma van de FMS – is bezorgd over wat de wereldwijde gevolgen van een TTIP-akkoord kunnen zijn. Hierover gaan we in debat met een panel van politici, wetenschappers en vertegenwoordigers van ngo’s.

En verder…

Gaat vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher in gesprek met Andrew Makkinga over (onbewust) racisme in Nederland. De discussie over Zwarte Piet is slechts het topje van de ijsberg, en als je meer wilt weten over dit onderwerp is deze workshop een absolute must! Tot slot worden er twee mooie documentaires over het hoofdthema getoond: Land Rush en When China met Africa. De eerste documentaire zal worden ingeleid door Manon Stravens, onafhankelijk journalisten die jarenlang in Mali woonde en werkte voor hulporganisatie ICCO. 

Is je interesse gewekt? Bestel dan nu snel kaarten via de website van de Afrikadag.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl