FMS gendertraining voor linkse partijen in Servië

In het weekend van 10 tot 12 november organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met het Servische Center of Modern Skills (CMV) een gendertraining voor drie sociaaldemocratische partijen in Servië: Democratische Partij (DS), Sociaal Democratische Unie (SDU) en Liga van Sociaaldemocraten uit Vojvodina (LSV). FMS trainers Jamila Aanzi en Sonja Lokar reisden naar provincie Vojvodina  af om de training te verzorgen.

Vierentwintig vrouwen uit verschillende delen van het land namen deel aan de training met de hoop hun politieke vaardigheden te verbeteren, samenwerking op links te verstrekken en gender thema’s hoger op de agenda van hun politieke partij te krijgen. Terwijl steeds meer vrouwen de politieke arena betreden – 34% van parlementariërs is vrouw (NL: 35,3%) – blijven de uitdagingen enorm: geweld tegen vrouwen, positie op de arbeidsmarkt, inkomensongelijkheid en het gebrek aan kennis en bewustzijn over gender issues. Met name vrouwen op het platteland verkeren in een afhankelijkheidspositie en worden vaak gemarginaliseerd. Onze partner in Servië zet zich al jaren in om de positie van de vrouwen te verbeteren door capaciteitsopbouw door middel van trainingen maar ook door actie te voeren en activisten te mobiliseren.  

mokrin.jpg

Workshop

Zoals gebruikelijk bij FMS trainingen werden korte theoretische stukjes afgewisseld met vele workshops over leiderschap, dominantie-technieken, debatteren en onderhandelen. Daarnaast werden acties bedacht die de drie partijen gezamenlijk konden ondernemen: in elk van de vier werkgroepen werd een ‘gender action plan’ opgezet op thema’s zoals geweld tegen vrouwen, armoede,  arbeid en gezondheidszorg. De verdeeldheid op links in Servië is groot – vaak door personele vetes tussen leiders – en het is daarbij van groot belang om de linkse partijen bij elkaar te brengen en samenwerking op specifieke thema’s en beleid te bevorderen.

mokrin_4.jpg

 

Trainer Sonja Lokar from the CEE Gender Network, a life time activist for gender issues in the region

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl