FMS Got Talent!

Op zaterdag 6 februari ging het FMS Talent Project 2016 van start. Een project om internationaal georiënteerde jonge mensen te betrekken bij internationale vraagstukken, de Europese politiek in het algemeen en het werk van de FMS. Daarnaast krijgen de FMS Talents praktische politieke en communautaire vaardigheden geleerd, die ze in hun latere carrière nog vaak kunnen gebruiken. Zo stond deze eerste bijeenkomst in het teken van debatteren.  Met 25 gemotiveerde jongeren gingen we afgelopen zaterdag aan de slag.

De dag vond plaats in het Stayokay hostel in Amsterdam en om stipt 10 uur was iedereen klaar om te beginnen. Arjen Berkvens, directeur en tevens trainer van de FMS, verzorgde het eerste deel van de dag. Na een korte introductie over de FMS, volgde een meer praktisch deel, waarin de FMS Talents  in kleinere groepen werd opgedeeld om aan de slag te gaan met partijstrategieën. Arjen legde eerst uit wat voor strategie politiek partijen gebruiken om zichzelf te analyseren en daardoor zichzelf goed te kunnen presenteren aan de buitenwereld. Na deze uitleg gingen de groep zelf aan de slag. Iedere groep kreeg een partij toegewezen en moest zelf een analyse van deze partij maken en vervolgens presenteren.

img 0656

Na een heerlijke lunchpauze, gingen we aan de slag met het tweede deel van de bijeenkomst. Hierin stond de centrale boodschap van politiekpartijen centraal. Deze boodschap moet bestaan uit de belangrijkste punten van een partij, in duidelijke taal worden geformuleerd en zich afzetten tegen ideeën van andere partijen. Op deze manier blijft de centrale boodschap hangen bij de kiezer en daarmee dus ook de partij. De FMS Talents werden opnieuw in groepen verdeeld en iedere groep werd gevraagd een centrale boodschap te maken. Dit keer niet over een partij, maar over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Twee groepen moesten een centrale boodschap schrijven als vóórstanders voor het verdrag en twee groepen als tegenstanders.

img 0677

Tot slot gingen we aan de slag met debatteren. De debatmodule werd gegeven door FMS trainer Kido Koenig. Ook Kido ging eerst in op een stukje theorie voordat we overgingen op de praktijk. Zo vertelde hij dat je een debat altijd goed voorbereid moet ingaan en dat je dit kunt doen door gebruik te maken van verschillende debatmodellen. Daarnaast legde Kido, aan de hang van het S.EX.I. model, uit aan welke elementen een goed argument moet voldoen. In dit model wordt gezegd dat een argument moet bestaan uit vier onderdelen: een statement, de uitleg en een voorbeeld. Na dit stukje theorie kon iedereen aan de slag en werd er in groepen in een Lagerhuis achtige setting tegen elkaar gedebatteerd. Vooraf hadden de FMS Talents achtergrondartikelen gekregen over drie landen, Libanon, Servië en Oekraïne. De groep werd, na het bedenken van een stelling, verdeeld in vóór-en tegenstanders en een jury.

img 0693

Al met al was het een hele leerzame en productieve dag. Tijdens de afsluitende borrel is er nog uitgebreid nagepraat over de opgedane ervaringen van deze dag en hebben de Talents, onder het genot van een biertje, elkaar nog beter leren kennen. Iedereen heeft zijn beste beentje voor gezet en met zo’n gemotiveerde groep kijken wij nu al uit naar de volgende bijeenkomst!

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl