FMS op fact-finding missie in Tunesië

Van 14 to 16 februari bracht Marianne Tsirelson samen met onze Britse en Zweedse collega’s een bezoek aan Tunesië. Linkse partijen, waaronder onze zusterpartij Ettakatol, hebben een grote nederlaag geleden in de parlementsverkiezingen in oktober. Inmiddels is er een nieuwe regering en een nieuwe president. Beiden democratisch verkozen. Door een kleine fact-finding missie te organiseren wilden we een beter beeld te krijgen van de politieke situatie in het land.

Door Marianna Tsirelson, Senior Project Manager MENA regio bij de FMS

Het resultaat van de parlementsverkiezingen van oktober was desastreus voor linkse partijen. Zo ook voor Ettakatol. De partij ging van 16 naar 0 zetels. Het verlies is groot,  omdat de partij de afgelopen drie jaar in de regeringscoalitie heeft gezeten. Nu moet de partij zichzelf weer opnieuw op de kaart zetten en niet alleen politiek gezien. Ook moet de partij bedenken hoe ze weer mensen aan zich wil binden. Met name de regeringspartij in het land -de seculiere Nidaa Tounes (86 zetels)-, haalde veel stemmen, waaronder ook linkse, binnen en werd de grootste partij van het land.

Campagnethema’s

De teleurstelling onder Ettakatol-leden is groot. De partij zag de verkiezingsuitslag wel aankomen, maar niet in zulke proporties. Het was een moeilijke campagne, die onder andere werd gevoerd via de media. Uiteindelijk wisten de partijen met de  duidelijkste boodschap de media en kiezers te overtuigen. Het feit dat linkse partijen zich niet hebben weten te verenigen en met één gezamenlijke boodschap naar buiten wisten te komen, heeft bijgedragen aan het verlies van links.

Al vanaf de oprichting in 2012 kwam Nidaa Tounes met één duidelijke boodschap in de media. Daarnaast richtte de partij zich op één doelgroep, namelijk seculieren. De partij wilde een tegengeluid bieden tegen de Islamistische regering, die zij aansprakelijk stelden voor de veiligheidssituatie in het land. Sinds 2012 zijn radicale groeperingen in Tunesië in opkomst en vinden er regelmatig aanslagen plaats gericht op seculieren. Sinds dag één kreeg Nidaa Tounes veel media-aandacht met hun boodschap en wisten ze tevens veel jongeren aan zich te binden.  

Einde nog niet in zicht

In februari heeft Nidaa Tounes een seculier-Islamistische regering gevormd met de Islamistische Ennahda partij (69 zetels) en de twee kleinere seculiere partijen Free Patriotic Union (Frans: UPL 16 zetels) en Afek Tounes (8 zetels). Veel regeringsleden zijn nieuw en hebben weinig politieke ervaring. Ook kijken veel andere partijen kritisch naar deze nieuwe regering, met name door de deelname van de Ennahda partij.

De nieuwe regering staat voor enkele grote uitdagingen met name op het gebied van economie en veiligheid. Veiligheid is een zeer lastig dossier, met name als het gaat om het bestrijden van extremisme en radicale groeperingen. Daarnaast komen er steeds meer vluchtelingen naar Tunesië, met name uit Libië en Syrië. De veiligheidssituatie gaat voor alles. Maar dat betekent niet dat de regering andere kwesties uit het oog kan verliezen. Zo kampt het land met een hoge staatsschuld en heerst er hoge werkloosheid in het land, vooral onder jongeren. Er zijn veel afgestudeerden in het land, maar die kunnen niet aan een baan komen. Na drie jaar Islamitische regering wil de bevolking nu resultaten zien in de vorm van banen en vooruitgang. En het is te hopen dat de nieuwe regering in staat is hieraan te voldoen. Werkloosheid en sociaal-economische mogelijkheden zijn nog steeds gevoelige onderwerpen in Tunesië. Zeker gezien het feit dat deze thema’s een belangrijke oorzaak waren van de revolutie die in 2011 uitbrak. De nieuwe premier, Habib Essid, heeft beloofd hervormingen door te voeren als deel van de democratische transitie in het land. Maar de vraag is in hoeverre de gemiddelde Tunesier hier blij mee zal zijn, zeker als het betekent dat de prijzen omhoog gaan.

Tunesië wordt geprezen als een voorloper in het democratische transitieproces in de regio. Na een transitieperiode van drie jaar heeft het land een nieuwe democratische grondwet aangenomen en parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. In december won Beji Caid Essebsi, oprichter van de Nidaa Tounes partij, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 55,5 procent van de stemmen. Hiermee is hij officieel de eerste democratisch verkozen president in Tunesië. 

De eerstvolgende test voor de nieuwe regering zijn de lokale verkiezingen. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk in 2016 worden gehouden. De nieuwe coalitie moet zich nog bewijzen,dus er zullen binnen nu en een korte tijd resultaten moeten worden geboekt. En ondanks een comfortabele meerderheid (119 van de 219 stemmen) zal de coalitie, gezien de diverse samenstelling, ook moeten aantonen dat het in staat is om eensgezind naar buiten toe te treden en moeilijke beslissingen te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl