FMS Politiek Café: Eerlijker wereld, van diplomatie naar politiek, en visies op Europa

Op zaterdag 15 en zondag 16 februari werd tijdens de pauze van het PvdA congres een politiek café georganiseerd, geleid door FMS directeur Arjen Berkvens. Op zaterdag kwamen de buitenlandwoordvoerders aan bod: Roelof van Laar (OS), Michiel Servaes (Buitenland) en Marit Maij (Europa).  Toen Van Laar in de Tweede Kamer kwam vroeg hij zich af:  “Waar moet je beginnen om een eerlijkere wereld te maken?” De voormalig directeur Stop Kindermisbruik verwachtte de eerste maanden mee te kijken zoals bij een stage, om daarna resultaten te boeken. Echter werd binnen twee maanden al een motie van hem aangenomen om buitenlandse NGO’s zelf hun budgetten te laten beheren. Vice Versa noemde dit de meest verregaande motie in vijftien jaar.

Servaes’ taken bestaan uit “soortgelijke, alleen beschik ik niet over geld.”  Tijdens Rutte I, wiens beleid zich naar Servaes’ mening te veel naar binnen richtte, was het tijd voor actie. Servaes switchte van diplomatie naar politiek en ziet verbeteringen in het huidige beleid, bijvoorbeeld met het besluit om mee te doen aan de VN missie in Mali. Vorige maand bracht hij een bezoek aan Israël en Palestina, waar vooral Hebron hem raakte doordat dit gebied “bijna een apartheid is.”

Maij heeft meerdere portefeuilles gehad: OS, Asiel & Migratie, EU, wat op het eerste gezicht stormachtig lijkt maar “waar zeker een link tussen is.” Maij heeft veel bereikt met een gender initiatief en lobbyt nu tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. In haar huidige EU portefeuille is de Partij van de Europees Sociaal-Democraten, waar de PvdA voor uitkomt in Europa, bezig om tot een gezamenlijk programma wat betreft een bankenunie te komen. “Het is zeer belangrijk is dat banken verantwoordelijkheid nemen voor hun verliezen.”

Vervolgens ging Berkvens in debat met Kati Piri, Michiel Emmelkamp en Paul Sneijder, de nummer drie, vier en vijf op de Europese lijst. Paul, vooral bekend van de NOS, is al zeventien jaar met Europa bezig. Als PvdA kandidaat wil hij zich inzetten voor een socialer Europa, waar meer banen worden gecreëerd. Sneijder kan “aan geen borreltafel zitten zonder dat mensen klagen over Europa.” Hier heeft hij geen moeite mee, Sneijder praat graag over Europa en wat zij kan betekenen voor de Europese bevolking. Emmelkamp is vooral bekend als voorzitter van Jonge Socialisten en de campagne Europa van onderop. “Europa wordt steeds belangrijker maar moet wel van de mensen blijven.” Hiervoor heeft Emmelkamp in verschillende sectoren gewerkt, waaronder de tuinbouw, en werknemers voor een schaduwparlement gevraagd. De mening van het hart van de samenleving is namelijk erg belangrijk voor de legitimiteit van Europa. Piri werd tien jaar geleden ook al door Arjen Berkvens geïnterviewd, toen als stagiaire van Frans Timmermans. “Het belang van democratie is met de paplepel ingegoten”: haar vader was een politiek vluchteling en zelf is Piri geboren achter het ijzeren gordijn. Piri pleit voor een socialer Europa, waar volgens haar een verdragswijziging voor nodig is. Op een vraag uit het publiek hoe het democratische gehalte van Europa kan worden verhoogd antwoordt Sneijder dat het Europees parlement meer gebruik moet maken van haar huidige bevoegdheden. Emmelkamp wil geluiden van onderop hoorbaarder maken en verduidelijken waarop je precies stemt, bijvoorbeeld door het aantal debatten te vergroten. Tot slot moet Europa volgens Piri meer gaan leven.

Tijdens het PvdA congres op zondag is de kandidatenlijst definitief vastgesteld. Sneijder, Emmelkamp en Piri staan respectievelijk nog steeds op plaats 5, 4 en 3.

Door Laura Ritter

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl