Gabon in afwachting na verkiezingsuitslag

De uitslag van de verkiezingen is net binnen en volgens de electorale commissie heeft huidige president Ali Bongo de verkiezingen nipt gewonnen met 49.85% van de stemmen. Oppositieleider Jean Ping, die 48.16% van de stemmen kreeg, heeft meteen een hertelling geëist. Opmerkelijk is dat afgelopen zondag beide hun overwinning al uit spraken, nog voordat de officiële verkiezingsresultaten bekend waren. Hierdoor zijn de spanningen in met name Libreville, hoofdstad van Gabon, toegenomen. De politie en het leger zijn in grote getale aanwezig, winkels sluiten eerder en mensen hebben voedselvoorraden aangelegd. Dit alles met in het achterhoofd het geweld dat uitbrak na de verkiezingen van 2009. Vraag is of dit nu weer zal gebeuren. 

Twee winnaars

Ping, vroeger goede vrienden met de Bongo familie, voormalige minister van Buitenlandse Zaken en voormalig commissievoorzitter bij de Afrikaanse Unie beschuldigt president Bongo en zijn regering van fraude tijdens de verkiezingen. Ping toonde zondag cijfers waaruit zou blijken dat hij de verkiezingen zou hebben gewonnen. In reactie hierop liet president Bongo weten er zeker van te zijn dat hij zou gaan winnen.

Familie Bongo

Bongo is sinds 2009 aan de macht en volgde hiermee zijn overleden vader op. Na zijn overwinning toen, braken grote demonstraties uit en vluchtten veel mensen tijdelijk weg uit de hoofdstad door het geweld. Zijn vader, Omar Bongo, kwam zeven jaar na Gabon’s onafhankelijkheid van Frankrijk aan de macht en bleef 42 jaar de president van het land. Omar Bongo had sterke banden met Frankrijk en onderhield een netwerk gebaseerd op geld, macht en invloed.

Loze verkiezingsbeloften?

Gabon is een van de rijkste landen in Afrika door de grote hoeveelheid olie die zich in het land bevindt. Toch leeft een derde van de bevolking nog steeds onder de armoedegrens en is de werkloosheid hoog. President Bongo heeft gezegd dat Gabon in 2025 een opkomende markteconomie zou moeten hebben. Hiervoor heeft hij onder andere contracten afgesloten met Aziatische bedrijven die plantages aanleggen om meer banen te creëren. Dit om de economie minder afhankelijk te maken van olie en omdat de olieproductie op dit moment niet genoeg banen oplevert. Gaat Bongo nu eindelijk de olierijkdommen ten goede laten komen van de gehele bevolking of was dit net als bij de verkiezingen in 2009 een mooi plan om kiezers mee te winnen? 

Photo: Flickr

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl