Geslaagde Afrikadag 2015! (sfeerverslag)

Op een erg warme 7 november stroomde het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) vanaf half 10 vol met bezoekers voor de Afrikadag. De opening was uitverkocht en enkele honderden bezoekers zochten dus snel een plekje in de Grote Zaal. Hier werden ze opgewacht door de Afrikaanse klanken van Forêt Sacrée Oubouibé.

Opening met Makhtar Diop en Bert Koenders

De dag werd daarna officieel geopend door Arjen Berkvens (directeur FMS). Mark Schneiders (directeur van het KIT) heette de bezoekers ook van harte welkom in het recent vernieuwde KIT. Hierna kwam onze hoofdgast aan het woord; vicepresident voor Afrika bij de Wereldbank, Makhtar Diop. Tijdens zijn inspirerende speech ging hij in op de veranderende rol van Afrika in de wereld en riep hij op om meer te investeren om onze ambities waar te maken. Na deze woorden kwam Forêt Sacrée Oubouibé wederom het podium op om ook fysiek de dag goed te binnen met een opzwepend, interactief optreden. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders volgde hen op met zijn speech over een ‘New Deal’. De politieke agenda moet gelijkwaardig worden en de vluchtelingencrisis vereist dan ook een New Deal met Afrika. “Tijdens de Valetta top (EU-Afrika migratie top op 11 en 12 november 2015) is er uitzicht op een daadwerkelijke ‘New Deal’, waarin een duidelijke uitruil van belangen plaatsvindt: Europa verwacht en krijgt opvang in de regio, terugkeersamenwerking, betere grensbewaking. Afrika verwacht meer financiële steun, mogelijkheden voor legale migratie, politieke dialoog en visaverruiming. (…) Afrika en Europa moeten naar een nieuw internationaal partnerschap voor stabiliteit op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde belangen.”

n9a9333.jpg

Workshop rondes en cultuur

Na de centrale opening was het tijd voor de 44 workshops die zowel in het KIT als in het voormalige Tropentheater plaatsvonden. Zo waren er debatten over de rol van de Afrikaanse diaspora in het Nederlandse beleid, migratie, investeren in Afrika, duurzaamheid, onderwijskansen en nog veel meer. De highlights van het workshopprogramma zijn er eigenlijk teveel om op te noemen en ook op de informatiemarkt was het de gehele dag gezellig druk. Behalve serieuze debatten was er ook veel ruimte voor muziek en cultuur, vooral in de Kleine Zaal in het voormalige Tropentheater. Tijdens het iAfrica festival, georganiseerd door Yangambi, kon iedereen genieten van de muziek van Badi en de prachtige kunst van David Katshiunga. Later op de dag stond de Kleine Zaal in het teken van het literaire programma. Vamba Sheriff presenteerde hier zijn nieuwste boek De zwarte Napoleon en ook was Bert Koenders hier te gast om te praten over zijn favoriete boeken! Tijdens de derde ronde ging vicepremier Lodewijk Asscher in gesprek met Andrew Makkinga en de zaal over racisme en hoe we dit tegen kunnen gaan. “Het begint bij nieuwsgierig zijn en inleven in een ander,” mooie woorden die werden gesproken.

n9a10216.jpg

China and Africa debate: “There is no competition in ending poverty”

In de Grote Zaal werd ondertussen gedebatteerd over het hoofdthema van deze Afrikadag, de rol van nieuwe spelers, en dan voornamelijk China, in Afrika. Onder leiding van Ton Dietz (directeur van het African Studies Centre) debatteerden Antony Otieno Ong’ayo (PhD researcher Universiteit Utrecht), Le Chen (The Broker), Sarah Hardus (International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam) en Frank Heemskerk (Wereldbank) over onderwerpen als de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en hoe de groeiende invloed van China Westerse ontwikkelingssamenwerking beïnvloedt. Frank Heemskerk stelde echter duidelijk dat “there is no competition in ending poverty” en de AIIB is, volgens hem, dus geen concurrent van de Wereldbank.

rej20151107_afrikadag2015049.jpg

How to finance development?: “more action and sharing responsibility”

Behalve het China/Afrika thema, stond deze Afrikadag ook in het teken van het ‘financing for development’ vraagstuk: Hoe kunnen en moeten we ontwikkelingssamenwerking financieren? Na de introductie van Cordaid-directeur Simone Filippini, kwamen Makhtar Diop, Lilianne Ploumen (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Farah Karimi (Oxfam Novib), Paul Tang (MEP voor de PvdA) en Henk Mulder (Rabo Development) aan het woord. Volgens Diop is vooral “more action and sharing responsiblity” belangrijk. Als iedereen alleen zijn eigen agenda nastreeft, gebeurt er niets. Ploumen voegde hier nog aan toe dat na de top in Addis Abeba nu ook de implementatie hiervan veel aandacht moet krijgen van alle landen.

n9a9917.jpg

Afrikaans eten

Tijdens de lunchpauze was er natuurlijk ook weer heerlijk Afrikaans eten te verkrijgen. Kilimanjaro zorgde ervoor dat de Marmeren Hal in het KIT heerlijk rook en veel bezoekers hebben kunnen genieten van een heerlijke Ethiopische injera of een Afrikaans rijstgerecht.

Afterparty “Africa at Night”

En zo waren er 44 inspirerende workshops, gesprekken, interviews en panels die dit jaar weer plaatsvonden op de Afrikadag. Rond 5 uur werd de Afrikadag afgesloten in het KIT met een gezellige borrel, waarna het feest zich verplaatste naar poppodium Q-Factory. Hier werd nog lang gedanst op heerlijke Afrikaanse klanken.

n9a9859.jpg

De FMS wil graag alle bezoekers, partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en cateraars bedanken voor deze geweldige dag. Bekijk hier de foto’s van deze Afrikadag (de foto’s van de afterparty zullen snel volgen) en tot volgend jaar!

Foto's: Roos Trommelen

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl