Gevechten Zuid-Soedan gaan door

Twee weken geleden berichtten we over de fragiliteit van de wapenstilstand in Zuid-Soedan. Alle hoop was gericht op een nieuwe ronde vredesonderhandelingen, die begin februari plaatsvond. De onderhandelingen zijn niet soepel verlopen waardoor op 18 februari zowel de regering als rebellen de wapens weer oppakten. Beide groepen wijzen naar elkaar als schender van de wapenstilstand.

Vredesonderhandelingen
De laatste ronde vredesonderhandelingen zijn slecht van start gegaan. Zo was er onduidelijkheid over de deelname van zeven prominente politici. Zij zijn in december opgepakt door president Kiir voor het voorbereiden van een coup, en enkele weken geleden vrijgelaten. Vier anderen zitten om deze reden nog vast. De rebellen eisen hun vrijlating voordat ze naar de onderhandeltafel gaan. Ook willen zij eerst buurland Oeganda zien vertrekken, bondgenoot van de regering. Aan beide eisen is geen gehoor gegeven, wat nieuw overleg bemoeilijkt.

Malakal als strijdtoneel
De gevechten zijn verder gegaan in Malakal. Deze stad herbergt een VN vluchtelingenkamp, bestaande uit 27000 mensen. Door de gevechten is het erg lastig om deze groep in basisbehoeften te voorzien. Ook zijn vluchtelingen bang doordat gewapende groepen hen omringen, aldus Grace Cahill (Oxfam).

Naast het vluchtelingenkamp bezit Malakal belangrijke toegangswegen naar de enorme olievelden die Zuid-Soedan rijk is. Olieproductie, de ruggengraat van de economie, is met twintig procent afgenomen sinds het conflict tussen regering en oppositie uitbrak. De olie-industrie maakt 98 procent van de staatsinkomsten uit, waardoor financiële problemen ontstaan. De inkomsten kunnen nu verder teruglopen doordat juist Malakal toneel is van de huidige gevechten.

Aan de andere kant kan dit ook een voordeel zijn. Het olierijke gebied trekt veel aandacht van andere landen, die daardoor wellicht eerder in actie zullen komen. Volgens John Temin van het VS Instituut voor Vrede is er veel diplomatiek- en financieel kapitaal in Zuid-Soedan geïnvesteerd, waardoor het land significant belang voor Washington heeft. Dit geldt ook voor China, de grootste investeerder in Zuid-Soedanese olie. Zij maken zich al anderhalve maand hard voor de vredesgesprekken.

Vervolg stappen
De woordvoeder van president Kiir benadrukte dat de langzame vredesgesprekken ondanks de huidige gevechten doorgaan, aangezien “de president bereid is tot vrede”.

Om tot een oplossing te komen zullen beide partijen zich moeten inzetten voor een nieuwe wapenstilstand. Volgens de VN is het noodzakelijk dat deze voorzien is van een monitor en verificatie mechanisme, wil het land vooruitgang boeken.

Door Laura Ritter

Bronnen: FMS, BBC I, The Guardian, Aljazeera, BBC II, BBC III, ReliefWeb, VN,
Foto: AFP

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl