Historische overwinning Buhari in Nigeriaanse verkiezingen

Muhammadu Buhari, leider van de All Progressive Congres partij (APC), heeft op dinsdagmiddag de overwinning geclaimd in de Nigeriaanse verkiezingen. Later die dag werd dit bevestigd door de Nigeriaanse verkiezingscommissie (INEC). De overwinning van Buhari op de huidige president Goodluck Jonathan (PDP) kan worden gezien als een historische uitslag.Voor het eerst sinds het einde van het militaire bewind in 1999, is een tegenkandidaat erin geslaagd om een zittend president te verslaan. Voor veel Nigerianen zal de uitslag voelen als een overwinning voor de democratie. Aanhangers van Buhari gingen dinsdagavond dan ook massaal de straat op om de overwinning te vieren.

Buhari komt uit het noorden van het land en is van islamitische afkomst, in tegenstelling tot de Jonathan, een christen uit het zuiden. De 72 jarige Buhari is er na vier pogingen in geslaagd om het presidentschap op te eisen, iets wat hem in 2003, 2007 en 2011 niet lukte. Met een verschil van ruim twee miljoen stemmen hield hij Jonathan achter zich, waardoor hij een tweede ronde heeft weten te voorkomen. Om te winnen diende Buhari namelijk behalve een meerderheid van de stemmen, ook minimaal 25 % van de stemmen in tweederde van de provincies te behalen. Op dinsdagavond werd bevestigd dat beide kandidaten elkaar telefonisch hadden gesproken en dat Jonathan zijn felicitaties had overgebracht aan Buhari.

‘Vreedzaam’, maar chaotisch
De verkiezingen verliepen relatief vreedzaam. Het kon echter niet worden voorkomen dat Boko Haram ook op de verkiezingsdag in staat bleek om enkele aanslagen te plegen. Hierbij vielen zeker tientallen doden. Desondanks kunnen de verkiezingen als redelijk vreedzaam worden beschouwd, zeker in vergelijking met voorgaande verkiezingen. Tijdens de verkiezingen in 2011 was er sprake van grootschalige rellen waarbij ruim 800 mensen om het leven kwamen.

Er bestaat echter vrees dat de uitslag de komende dagen alsnog tot ongeregeldheden en chaos zal leiden. Verschillende groeperingen kondigden in de aanloop naar de verkiezingen namelijk aan zich niet neer te zullen leggen bij een eventuele nederlaag van Jonathan. Vooralsnog is grote chaos echter uitgebleven, iets wat versterkt zou kunnen worden door de acceptatie van het verlies door Jonathan. In een verklaring stelde Jonathan dat 'niemands ambitie het bloed van Nigerianen waard is'.

Het stemproces op de dag zelf verliep bij vlagen chaotisch. Door problemen met het elektronisch uitbrengen van stemmen, moesten de openingstijden van sommige stembureaus worden verlengd. Hierdoor was het in sommige gebieden mogelijk om ook op zondag nog te stemmen. Daarnaast werden er twijfels geuit over de eerlijkheid van de verkiezingen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië spraken op maandag over ‘verontrustende aanwijzingen van politieke inmenging’ bij het tellen van de stemmen in de Nigeriaanse verkiezingen. EU-waarnemers bestempelden de verkiezingen, ondanks enkele onregelmatigheden, als eerlijk.

Boko Haram
De campagne werd gedomineerd door de strijd tegen Boko Haram. De verkiezingen, die aanvankelijk halverwege februari zouden worden gehouden, werden een kleine week van tevoren uitgesteld in verband met de strijd tegen de extremistische rebellen. Volgens INEC was de situatie in het land te gevaarlijk om verkiezingen plaats te laten vinden. Deze beslissing werd wereldwijd fel bekritiseerd en werd uitgelegd als een poging van Jonathan om de campagne naar zijn hand te zetten.

Discipline
Het is nog onduidelijk wat de uitslag zal betekenen voor het land met de grootste economie van Afrika. Buhari, die eerder als leider van Nigeria diende tussen 1983 en 1985, maakte van veiligheid een prioriteit tijdens zijn presidentiële campagne. In de aanloop naar de verkiezingen beloofde hij om Boko Haram binnen enkele maanden na zijn eventuele verkiezing te verslaan. Een belofte die zijn voorganger Jonathan de afgelopen jaren in ieder geval niet heeft kunnen inlossen.

Daarnaast was het een van Buhari's speerpunten om de corruptie in het land aan te pakken. De voormalige militair leider streed eerder met succes tegen corruptie tijdens zijn vorige periode als hoofd van het land en werd destijds beroemd door zijn streven naar discipline. Midden jaren tachtig leidde dit tot een streng bewind met vooral weinig ruimte voor tegengestelde meningen. Anno 2015 zal moeten blijken of de inmiddels tot democraat verworden Buhari, hiermee het gevecht tegen corruptie in het land zal kunnen winnen.

Bronnen: Reuters, Nos, BBC, The Guardian, Volkskrant, Aljazeera, MO.be

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl