Hoe goed zijn handelsakkoorden nieuwe stijl?

Naar aanleiding van de aankondiging door minister Ploumen van ‘Handelsakkoorden nieuwe stijl’ stelde Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie op 20 september schriftelijke vragen over de impact van deze nieuwe stijl op ontwikkelingslanden.

Wat betekent deze nieuwe stijl?

Volgens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is een ‘nieuwe stijl’ van handelsakkoorden nodig om de transparantie in het onderhandelingsproces te bevorderen. Ook moeten burgers, bedrijven, vakbonden en het maatschappelijk middenveld mee kunnen doen aan de onderhandelingstafel, zodat er meer oog komt voor de sociale gevolgen van handelsverdragen. Verder wil Ploumen met deze nieuwe stijl meer convenanten sluiten om arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren en een eerlijker loon te betalen.

Bruins (CU) vroeg minister Ploumen onder andere op welke manier deze ‘handelsakkoorden nieuwe stijl’ duurzaam, inclusief en wederkerig zullen zijn. Hij wilde namelijk weten of de allerarmsten in de wereld ook van deze nieuwe stijl handelsakkoorden kunnen meeprofiteren en of het de groei van schone energie en de circulaire economie bevordert. 

Inclusieve en duurzame economische groei

In het kader van het behalen van Duurzaam Werelddoel 8 (“to promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all”), ziet Fair Politics de handelsakkoorden ‘nieuwe stijl’ als een positieve ontwikkeling.

Tegelijkertijd benadrukken de vragen van Bruins de noodzaak van een daadwerkelijke  interactie tussen handel en ontwikkeling, zodat de belangen van ontwikkelingslanden inderdaad ten goede komen. Daarom ontvangt Bruins (CU) één punt voor zijn vragen aan minister Ploumen over ‘Handelsakkoorden nieuwe stijl’.

Dit artikel is gepubliceerd op: 18 oktober 2016. Foto: Flickr, 2014

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl