Interview met Kati Piri over de situatie in Oekraïne

Door Gerard Bosman, PvdA-Buitenlandreporter

Onlangs heeft de regering in Kiev het Associatieverdrag met de Europese Unie getekend. PvdA-Buitenlandreporter Gerard Bosman heeft PvdA-Europarlementariër Kati Piri benaderd voor uitleg omtrent de situatie in Oekraïne en de wijze waarop de PvdA-delegatie in het Europees Parlement hier tegen aankijkt.

Het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU is deze week geratificeerd door beide partijen. Maar vlak daarvoor kregen we het bericht dat de invoering wordt opgeschort tot eind 2015. Wat betekent dat nu precies en wat vindt de PvdA in het Europarlement daarvan?
Ik ben erg blij dat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is getekend. Het betreft een belangrijke stap op weg naar een welvarend en democratisch Oekraïne, mits de politieke elite in het land ook daadwerkelijk bereid is om noodzakelijke hervormingen door te voeren. Tijdens het debat met commissaris Fule in het Europees Parlement heb ik opheldering gevraagd of de implementatie van het akkoord is opgeschort op verzoek van Rusland, of dat de vraag uit Kiev kwam. Dat laatste blijkt het geval te zijn. Niemand is gebaat bij een handelsoorlog tussen de EU en Rusland als gevolg van deze akkoorden.

Er is nu een staakt-het-vuren dat moeizaam nageleefd wordt. Hoe kijk je daar tegen aan? Hoe fragiel het staakt-het-vuren ook mag zijn, uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat er alleen een politieke oplossing kan worden gevonden voor het conflict. Het is dan ook goed dat er weer gepraat wordt tussen Kiev, de separatisten en het Kremlin. Om het land in de toekomst bij elkaar te houden is verdere decentralisatie onvermijdelijk.

De Krim lijkt definitief door Rusland te zijn geannexeerd. Zie je nog mogelijkheden dat dit weer ter discussie komt te staan?
Wij erkennen de annexatie niet en zullen ook in alle bilaterale contacten met Rusland altijd blijven oproepen om de annexatie van de Krim ongedaan te maken en de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren.

Waarom kan het westen wel wapens leveren aan de Koerden in hun strijd tegen de IS en niet aan Oekraïne tegen de pro-Russische separatisten?
Er is een wapenstilstand afgesproken tussen Kiev, Moskou en de separatisten in het Oosten van Oekraïne. Het leveren van wapens aan de regering in Kiev zou onnodig olie op het vuur gooien, net nu er voor het eerst in maanden sprake is van een fragiel dialoog tussen de partijen. Bovendien zouden wapenleveranties alleen nut hebben als een militaire oplossing voorhanden lag in dit conflict. Echter, hier is geen sprake van.

Oekraïne zit in zwaar weer. Hoe zie je de nabije toekomst van dat land en wat zou de EU en Nederland moeten doen om Oekraïne te ondersteunen?
Het is van groot belang dat de wapenstilstand overeind blijft en er gesproken wordt over de verdere uitwerking van een vredesplan. Het conflict heeft veel mensen het leven gekost, ook 196 onschuldige Nederlanders aan boord van vlucht MH17. Ongeveer de helft van de lokale bevolking in het conflictgebied heeft vanwege het geweld hun huis moeten verlaten en is op de vlucht. De verkiezingen op 26 oktober zijn een belangrijk startpunt om een begin te maken met de noodzakelijke hervormingen. Die hervormingen zijn een voorwaarde voor verdere (financiële) steun van de Europese Unie.

Foto: Giampaolo Squarcina

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl