It’s official! #AdopteereenSDG is van start

Maandag 25 september lanceerden we, samen met Partos en Woord en Daad, onder de noemer Building Change, onze nieuwste actie ‘Adopteer een SDG’ op het SDG Impact Summit. Maar liefst 20 Kamerleden gaan de uitdaging aan en adopteren voor een periode van zes maanden één of meerdere Sustainable Development Goals (SDGs). Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Achraf Bouali (D66), Agnes Mulder (CDA) en Suzanne Kröger (GroenLinks) waren aanwezig bij de lancering en namen hun geadopteerde SDGs in ontvangst.  

Het SDG Impact Summit: Twee jaar SDGs

Op 25 september bestonden de SDGs alweer twee jaar. Tijd om de balans op te maken. Ruim 450 vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, (lokale) overheden, young professionals en Kamerleden kwamen samen op het SDG Impact Summit in het KIT in Amsterdam. Hoe staat Nederland er voor? Waar liggen uitdagingen en kansen? Deze vragen stonden centraal tijdens het tweejarig bestaan van de SDGs.  

Van ondertekening naar financiering: alle hens aan dek!

Tijdens de 13 breakout sessies werd gewerkt aan het concretiseren van deze uitdagingen en kansen. Gezamenlijk doel? Een SDG roadmap met vervolgstappen voor het behalen van de SDGs binnen Nederland en wereldwijd. Building Change organiseerde de sessie ‘Van ondertekening naar financiering: alle hens aan dek! Op zoek naar kansen om de SDG’s te financieren.’ Aan de uitvoering van de SDGs hangt een flink prijskaartje. Het traditionele budget voor ontwikkelingssamenwerking is bij lange na niet toereikend, en ook niet voor alle SDGs de meest aangewezen financieringsbron. De sessie van Building Change richtte zich op de vraag: hoe kunnen we belastingen en private investeringen inzetten, zodat ze optimaal bijdragen aan duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden? En hoe kan de politiek daarbij een leidende en ondersteunende rol spelen? Nieuwsgierig naar de uitkomsten? Check de SDG roadmap op de SDG Gateway.

Adopteer een SDG 

Twee jaar na ondertekeing, staat Nederland er relatief goed voor om de doelen in 2030 te behalen, maar er zijn ook uitdagingen. Een positief politiek klimaat nodig in Nederland is nodig om deze uitdagingen aan te pakken. De campagne ‘Adopteer een SDG’ heeft als doel om Tweede Kamerleden bewust maken van de uitdagingen, hier in Nederland en in ontwikkelingslanden. Op dit moment gaan 20 Kamerleden van zeven verschillende politieke partijen (SGP, ChristenUnie, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP), uit 11 verschillende parlementaire commissies, de uitdaging aan. Samen adopteren zij 15 van de 17 SDGs. Met het adopteren van een SDG verbinden Kamerleden ‘hun SDG’ zichtbaar aan hun politieke werk, bijvoorbeeld tijdens debatten, schriftelijke vragen of werkbezoeken, om zo bij te dragen aan het behalen van de doelen, at home and abroad.

Dat doen ze niet alleen. Ze worden op de voet gevolgd en gestimuleerd door een breed scala van maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDGs. Nieuwsgierig naar hoe Kamerleden met hun SDG aan de slag gaan? Volg Building Change en de #AdopteereenSDG op Twitter en houd de website van SDG Nederland in de gaten. 

joel_voordewind.jpgachraf_bouali.jpg 

agnes_mulder.jpgsuzanne_kroger.jpg

Boven van links naar rechts: Joël Voordewind (ChristenUnie) en Achraf Bouali (D66), onder van links naar rechts: Agnes Mulder (CDA) en Suzanne Kröger (GroenLinks)

Afbeeldingen: Branko de Lang

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl