Ivana en Boris trainen jongeren in Servië

Afgelopen weekend werden Ivana en Boris voor de leeuwen gegooid. Nadat ze begin dit jaar deelnamen aan een FMS Training of Trainers (ToT) in Wenen, stonden ze nu zelf voor een groep jongeren uit Servië die zich inzetten om verandering in hun land teweeg te brengen. Terwijl veel jongeren in Servië – door hoge werkloosheid en gebrek aan toekomstperspectief – hopen op een toekomst buiten het land, smeden de deelnemers van de training plannen om hun land en hun progressieve agenda verder te brengen. FMS trainers Lianne Raap en Mieke de Wit reisden naar Servië af om een trainersduo te vormen met Boris en Ivana.

13.jpg

Center of Modern Skills, onze partner in Servië, zet zich al jaren in om de (politieke) vaardigheden van progressieve jongeren te verbeteren door middel van trainingen. Afgelopen twee jaar lag de nadruk op het verbeteren van de samenwerking tussen jongeren van linkse partijen en sociale bewegingen. In Servië zijn de mogelijkheden op dit gebied groot. In 2000 sloten oppositiepartijen en maatschappelijke bewegingen een pact om de dictatuur van Milošević vreedzaam omver te werpen. De uitdagingen van nu lijken soms nog groter. Huidige president, en voormalig premier, Vućić, slaagt erin om stabiliteit te waarborgen wat voor de EU reden genoeg lijkt om een oogje dicht te knijpen voor mensenrechtenschendingen, zelfcensuur in de media en verzwakking van de rechtstaat. Boris en Ivana gaan zich de komende jaren inzetten om zoveel mogelijke jongeren bij de politiek te betrekken en te helpen in ontwikkeling van hun vaardigheden.  

Dit project wordt gesteund door Foundation for European Progressive Studies (FEPS), een denktank uit Brussel. In het kader van dit project hebben we in 2016 en 2017 28 nieuwe trainers opgeleid en in totaal meer dan 500 jongeren in 14 buurlanden van de EU getraind. 

3_2.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl