Keniaanse politie pakt 1.000en Somaliërs op

In de hoofdstad Nairobi zijn volgens sommige bronnen sinds vorige week al meer dan 2.000 mensen opgepakt en in het Kasarani stadion van Nairobi vastgehouden. Mannen, vrouwen en kinderen worden meegenomen naar het stadion waar ze opgesloten en gescreend worden om te kijken of ze illegaal in het land verblijven. Er is een gebrek aan voedsel en medicijnen. 

Voornamelijk Somaliërs
Honderden zijn gearresteerd in Nairobi’s Eastleigh, een wijk waar voornamelijk Somaliërs wonen. De Somalische diaspora proberen via Twitter aandacht te vragen voor wat er gebeurt in Eastleigh en het Kasarani stadion. Met de hashtags #JusticeforEastleigh, #Kasaraniconcentrationcamp en #Eastleighcrackdown houden ze elkaar en anderen op de hoogte van wat er gebeurt. Ze roepen de Keniaanse autoriteiten en de humanitaire organisaties op om de arrestaties te stoppen en de onschuldige mensen vrij te laten.

Lokale media krijgen geen toestemming om het stadion te betreden. De politie zegt intussen dat ze criminelen proberen te arresteren en niet een specifieke bevolkingsgroep oppakken. Ze gaven aan materialen te hebben gevonden die gebruikt worden om bommen te maken. De Somaliërs die worden opgepakt en illegaal blijken te verblijven in Kenia zullen worden teruggestuurd naar Somalië.

Keniaanse autoriteiten: gevecht tegen terrorisme
De arrestaties zijn een reactie op een aanslag die op 1 april plaatsvond in Eastleigh en zes mensen het leven kostte. De week daarvoor had een aanslag op een kerk vlakbij Mombassa ook al zes mensen gedood. De Keniaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku reageerde toen met het voorstel om 50.000 vluchtelingen en asielzoekers die in steden wonen in vluchtelingkampen te stoppen om zo de veiligheidssituatie te verbeteren. Op deze manier worden de vluchtelingen en asielzoekers gelijkgesteld aan terroristen. Volgens Human Rights Watch zijn ze kampen nu al overbevolkt en de omstandigheden ‘verschrikkelijk’.

Naast Human Rights Watch heeft ook de Verenigde Naties haar bezorgdheid uitgesproken en een verzoek ingediend om het stadion te mogen betreden. Ze willen de mensen in het stadion bijstand verlenen en wijzen de Keniaanse autoriteiten erop dat vluchtelingen en asielzoekers beschermd moeten worden tegen arbitraire arrestaties en het recht hebben te weten waarom ze worden vastgehouden.

Nadat bekend werd dat de politie geoorloofd is om ‘gewapende criminelen’ dood te schieten, bleek ook dat achttien scholen in Nairobi onder surveillance staan omdat ze verdacht worden jonge studenten te radicaliseren.

Eerdere ‘crackdowns’
In 2010 werden er tijdens een veiligheidsoperatie in Eastleigh ook al honderden mensen opgepakt. De meesten waren Somaliërs en Ethiopiërs. Dit was toen ook een reactie op een granaat aanval die aan een politieman het leven kostte. Mensen werden lukraak van de straat, uit restaurants en hun huizen meegenomen. De politie en lokale autoriteiten gaven toen ook aan dat het een routine klus was en dat ze op zoek waren naar illegale immigranten. In het nieuwsbericht van de BBC over deze ‘crackdown’ werd vermeld dat de massale arrestaties vaker in Eastleigh plaatsvonden.

Door Merel Berkelmans

Bronnen: BBC I, Twitter,  Al Jazeera, Sabahi Online, BBC II, Human Rights Watch, UNHCR, Nairobi News, BBC III

Foto: Nairobi Exposed

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl