Keynote speakers op de Afrikadag 2015

Zonder sprekers geen Afrikadag. Ook dit jaar hebben we weer allerlei interessant gasten uit binnen- en buitenland uitgenodigd, onder andere uit de politiek, ngo’s en de economische wereld. Zij participeren op de Afrikadag in meer dan veertig lezingen, workshops en debatten.

Wij hebben de eer Makhtar Diop te verwelkomen als hoofdgast op de Afrikadag. De Senegalese Diop is vicepresident voor Afrika bij de Wereldbank en mede hierdoor werd hij in 2014 genoemd als ‘One of the 50 most influential Africans’ door het tijdschrift Jeune Afrique. Makhtar Diop zal samen met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de Afrikadag openen. Daarnaast gaat hij in het grote Financing for Development-debat samen met onder andere minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen in discussie gaan over hoe ontwikkelingssamenwerking en de nieuwe Global Goals gefinancierd kunnen worden. Een unieke kans om meer te leren van deze inspirerende persoonlijkheid met verstand van zaken.

Minister Bert Koenders zal zoals gezegd samen met Makhtar Diop de Afrikadag 2015 openen. Ook zal hij participeren in het PvdA-debat over Europa en instabiliteit in de Sahel. Volgens hem heeft de gespannen situatie in Libië een grote invloed op de destabilisatie van deze regio. In het debat zal minister Koenders met onder andere Tweede Kamerlid Michiel Servaes en Jetteke van der Schatte Olivier (Hivos) een antwoord zoeken op de vraag hoe Europa, als aankomend voorzitter van de EU, moet reageren op deze situatie. Hier heeft minister Koenders, als oud-hoofd van de MINUSMA missie in Mali, een deskundige kijk op. Een prachtige kans om hem te horen spreken over zijn vakgebied.

Een vaste gast op de Afrikadag is minister Lilianne Ploumen. Naast het Financing for Development-debat zal ook zij participeren in een PvdA-debat over Chinese arbeid in Afrika. De ondernemingsactiviteit van China in Afrika groeit in rap tempo, en daar zijn niet alle Afrikanen gelukkig mee. Is Chinese arbeid in Afrika een kans of een bedreiging voor het continent?

Niet alleen het buitenland, maar ook de situatie in Nederland zelf zal aan bod komen tijdens de Afrikadag. Hierover komt vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher aan het woord. Hij zal met debatleider Andrew Makkinga in gesprek gaan over onbewust en impliciet racisme in Nederland. Met jarenlange ervaring als wethouder in Amsterdam van onder andere inburgering, jeugd en educatie op zak, zal minister Asscher ongetwijfeld interessante standpunten naar voren brengen.

Hoewel alle sprekers eigenlijk een plekje in de spotlights verdienen, zijn er naast onze hoofdgast en ministers nog twee spraakmakende gasten die je zeker niet mag missen. Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank Frank Heemskerk zal deelnemen aan het ‘China and Africa’-debat. Vanuit deze functie, en met zijn achtergrond als staatssecretaris van Economische Zaken, weet hij als geen ander hoe China zich manifesteert in Afrika en welke gevolgen dat heeft voor de rest van de wereld, waaronder Nederland. Europarlementariër Paul Tang zal op de Afrikadag spreken over eerlijke en duurzame vooruitgang. Hoe rechtvaardig is het duurzaamheidsbeleid? Deze inhoudelijk sterke debater zal ongetwijfeld bijdragen aan een spannend en constructief debat over de actuele klimaatproblematiek.

Wil je deze sprekers graag aan het woord horen? Schrijf je dan nu snel in via de website van de Afrikadag! Vergeet daarbij niet je apart aan te melden voor de opening met Makhtar Diop en Bert Koenders. Wees er op tijd bij, want op = op. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl