Lokale campagne training met enthousiaste Oekraïense jongeren

Afgelopen weekend organiseerden wij een training in Oekraïne, met de New Social Democratic Platform, een jongerenbeweging van onze partner daar, de Institute for Democracy and Social Progress. FMS trainers Thijs ’t Hart en Marjolein Nieuwdorp kregen een groep jongeren voor zich die – soms ondanks vele uren reizen om bij de training te kunnen zijn – zich met ontzettend veel enthousiasme en energie stortten op de materie.

Lokale verkiezingen

participants 2Op 25 oktober vinden er lokale verkiezingen plaats in Oekraïne. Hoe deze verlopen zal veel zeggen over hoe het politieke klimaat in het land nu is, en hoe die zich evt. verder gaat ontwikkelen. En dat is niet gemakkelijk te voorspellen in een land dat nog altijd kampt met een conflict in het oosten, een ernstige economische crisis en veel uitdagingen die zonder de eerste twee punten al erg lastig zouden zijn, zoals het hervormingsproces en de strijd tegen de corruptie. De jongeren van de New SD Platform willen dat de politiek gaat over zaken die mensen écht belangrijk vinden en die écht over iets gaan, terwijl ze telkens weer constateren dat er ontzettend veel populisme in het spel is en het vaak gaat over persoonlijkheden, in plaats van wat goed is voor het volk. Maar in plaats van frustratie en apathie – wat veel mensen in Oekraïne wel voelen – strijden deze jongeren juist nog harder voor hun idealen en zetten ze verschillende campagnes op om de mensen en de politiek te bereiken en te activeren. Zo hebben ze een bijvoorbeeld een doorlopende campagne tegen het populisme en een campagne over de Stem van de Jeugd, waarbij ze issues die belangrijk zijn voor jongeren op de politieke agenda proberen te zetten (denk aan jeugdwerkloosheid, de situatie bij onderwijsinstellingen, jongerenvakbonden etc.). In de context van een verkiezing wordt er bij deze permanente campagnes nog eens een tandje bij gezet, en proberen ze bovendien ook zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen, of op kieslijsten van partijen.

Vol enthousiasme verder

participants.jpgIn deze context is het ook niet zo gek dat een training over campagnevoeren erg welkom is om de energie in zulke drukke tijden op peil te houden. De jongeren leerden o.a. over campagnestrategie, vrijwilligersmanagement, het organiseren van campagne evenementen en de inzet van (nieuwe) media.

Na afloop van de training waren zowel de trainers als de deelnemers erg enthousiast over hoe het gegaan was. De trainers hadden zelden zo’n gemotiveerde en hardwerkende groep meegemaakt, terwijl de deelnemers lieten weten veel van de opgedane kennis gelijk al in te willen (en kunnen) zetten. Hierbij werd ook nog even afzonderlijk de sfeer opgemerkt die tijdens de training heerste: er was zoveel saamhorigheid en begrip voor elkaar, dat iedereen zich gelijk al in het begin erg op zijn gemakt voelde. Een aantal deelnemers liet ook weten ineens veel meer te durven dan dat ze normaal zouden doen, bijvoorbeeld op gebied van spreken in het openbaar. We hopen dat ze dit allemaal zullen kunnen gebruiken in de heetste fase van de campagne maar ook daarna!

 

populism_kills.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl