Lokale verkiezingen in Roemenië: Een stapje vooruit

Op 6 juni waren er in Roemenië lokale verkiezingen. In 2015 heeft de toenmalige regering de kieswet gewijzigd in het voordeel van de grootste partij, PSD (sociaaldemocraten in naam). Met één kiesronde in plaats van twee heeft de grootste partij (in de meeste gemeenten de PSD) een extra grote kans om te winnen, dat nog afgezien van de zogenaamde burgemeester bonus (voordeel voor zittende burgemeester).

De PSD had ook voor de verkiezingen het grootste aantal burgemeesters. Dankzij de gewijzigde kieswet en een lage opkomst heeft deze traditionele cliëntelistische partij zijn machtspositie sterk verstevigd. Meer dan de helft van de Roemeense gemeenten (52%) en een grote meerderheid van de provincies is nu in handen van de PSD.

Machtsbehoud door cliëntisme

De hoofdstad Boekarest heeft een centraal gemeentebestuur en zes deelraden. Meer dan 10% van de Roemenen woont in deze stad. Voor het eerst heeft de PSD niet alleen de centrale burgemeesterszetel veroverd maar ook die van alle zes deelgemeenten.

Het beleid van de PSD (en in iets minder grote mate dat van de andere grote traditionele partij, de PNL) is gericht op het behoud van de machtspositie, onder andere door wijzigingen in het wetboek van strafrecht en het gebruik maken van het vetorecht tegen arrestatie van parlementsleden. De partijleider, Liviu Dragnea, is definitief veroordeeld voor verkiezingsfraude.

Lichtpuntje                                                                                

Een andere primeur is echter hoopgevend. De uit een NGO voortkomende protestpartij Uniunea Salvați București is in alle deelgemeenten van de hoofdstad tweede partij geworden en heeft ook in de centrale gemeenteraad een flink aantal zetels veroverd (15 van de 45). Deze partij wordt geleid door een activist van onbesproken gedrag, Nicusor Dan. Hij heeft voor en na de verkiezingen geweigerd om politieke compromissen te sluiten.

Als deze activistenpartij erin slaagt om structureel tegenwicht te bieden tegen de gevestigde orde en transparantie te geven aan de besluiten van de gemeenteraad, kan dit bij de volgende verkiezingen leiden tot verdere groei.

Hier een uitgebreide analyse op de website van de London School of Economics.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl