Maakt social media na 36 jaar een einde aan het tijdperk Mugabe?

Afgelopen woensdag was het opnieuw intens onrustig en waren er weer protesten in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Hierbij gebruikte de politie traangas en waterkannonen om de demonstraties te beëindigen. De golf aan protesten is uitgebroken nadat Mugabe heeft aangekondigd de Amerikaanse dollars te willen vervangen door lokale valuta. Zimbabwanen vrezen dat door deze maatregel hun spaargeld en pensioenen in rook op zullen gaan. Waarnemers zeggen dat deze demonstraties en de ontevredenheid onder burgers enorme druk zetten op Mugabe en zijn partij ZANU-PF.

#ThisFlag

Het begon allemaal in april met de eerste anti-regeringsprotesten in jaren, waarbij mensen massaal de straat op gingen. Deze protesten lijken nu uit te lopen op een serieuze bedreiging voor Mugabe’s posities. Promise Mkwananzi, voormalig voorzitter van de Zimbabwe National Students Union (ZUNASU) en woordvoerder van de social media beweging #Tajamuka waarschuwt dat deze nieuwe protesten de opbouw zijn naar een nationale shutdown op 31 augustus.

Zimbabwe’s economie zit al tijden aan de grond. Leraren, militairen, politieagenten en artsen worden niet of pas weken later uitbetaald. In reactie op deze problemen postte pastoor Evan Mawarire een video op YouTube waarin hij zich afvraagt hoe hij het schoolgeld van zijn kinderen kan betalen. In dit filmpje draagt hij de Zimbabwaanse vlag om zijn nek wat nu is uitgelopen op protestbeweging #ThisFlag met duizenden volgers.

Grensprotesten

Daarnaast protesteren Zimbabwanen bij de grenzen met Zuid-Afrika nadat Mugabe importrestricties heeft opgelegd. Er wordt gestaakt en daarnaast zijn er blokkades, zodat vrachtwagens niet verder kunnen. Volgens de importrestricties mogen producten zoals meubels, bouwmaterialen, flessen water, chips en zuivelproducten niet langer vanuit Zuid-Afrika geïmporteerd worden, maar moeten deze in Zimbabwe geproduceerd worden. Hiermee probeert Mugabe de instortende economie te redden. Het leven van de Zimbabwanen wordt hierdoor wel onbetaalbaar, aangezien producten uit Zuid-Afrika vele malen goedkoper zijn.

Oude vrienden worden vijanden

Recent kregen demonstranten voor het eerst bijval van veteranen uit Zimbabwe’s onafhankelijkheidsoorlog. De Zimbabwe National Liberation War Veterans Association is altijd Mugabe’s steunpilaar geweest. Zij streden samen in de guerrillaoorlog tegen de regering van de van Britse komaf Ian Smith. Deze onafhankelijkheidsstrijd smeedde nauwe banden tussen de veteranen en Mugabe. Zij waren het ook die Mugabe steunden tijdens de landhervormingen waar duizenden blanke boeren hun land aan voormalige vrijheidsstrijders werd gegeven. In hun verklaring noemen de veteranen Mugabe corrupt, egocentrisch en manipulatief. Daarnaast verwijten zij hem de slechte economie en zou hij volgens hen niet in staat zijn Zimbabwe hieruit te krijgen.

Vraag is of ‘President until I die’ Mugabe genoeg steun heeft om aan de macht te blijven of dat de nieuwe protest bewegingen met hun duizenden volgers op Facebook, Twitter en YouTube een nieuw tijdperk gaan inluiden. Mugabe, sinds 1980 het staatshoofd, trekt zich weinig aan van de demonstraties. Vorige maand zei hij nog dat mensen die ontevreden zijn over de huidige situatie weg moeten gaan.

Photo: Flickr

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl