Mediatraining in Tunesië

Afgelopen weekend (21-23 maart) organiseerden wij in samenwerking met onze lokale partner Ettakatol een mediatraining in Tunesië. De training vond plaats in Tunis voor leden van Ettakatol, met hoge functies in de partij. Verkiezingen staan voor de deur en Ettakatol wil zich hier zo goed mogelijk op voorbereiden. In januari organiseerden wij al een campagnetraining voor Ettakatol leden. Als navolging op die training vroeg de partner nu om een mediatraining voor woordvoerders van de partij, parlementariërs en mensen die zich binnen het campagneteam gaan bezighouden met de externe communicatie. 

Samen met onze trainers Lianne Raap en Guus Staats onderzochten de deelnemers eerst het medialandschap in het land en de mogelijkheden hierin voor de partij. Ondanks dat het medialandschap niet altijd in het voordeel is van deze kleine partij, gaven de deelnemers zelf aan dat ze moeten kijken naar mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele onafhankelijke mediastations die Ettakatol wel kan bereiken om hun politieke boodschap in de aanloop naar de verkiezingen onder de aandacht van Tunesiërs te brengen. Ook kregen de belangrijkste woordvoerders nog wat extra mediavaardigheden mee, zoals interviews en speeches geven. De deelnemers waren erg serieus en gemotiveerd, ook omdat ze weten wat er op het spel staat. En dat zijn namelijk goede uitslagen in de verkiezingen. 

foto 3

In januari heeft Tunesië als land waar de Arabische Lente zijn oorsprong vindt, een nieuwe grondwet aangenomen. Deze grondwet wordt gezien als de meest progressieve grondwet in de Arabische regio. Momenteel bereidt Tunesië zich voor op verkiezingen, die in 2014 plaats zullen vinden. Het schrijven van een grondwet was een moeizaam proces. Maar meer dan 2 jaar na de revolutie is het de Constitutionele Assemblee onder leiding van Mustapha Ben Jaafar, tevens partijleider van Ettakatol, toch gelukt om een democratische grondwet tot stand te brengen. Door de constante dialoog tussen alle betrokken partijen, waaronder die van Ettakatol parlementariërs, kon de Assemblee tot een dergelijk goed resutaat komen. In de nieuwe grondwet zijn onder andere gelijkheid van mannen en vrouwen en godsdienstvrijheid vastgelegd. Gedurende het democratiseringsproces in Tunesië, hebben wij onze zusterpartij Ettakatol altijd gesteund door het geven van trainingen over onder andere campagne, communicatie en partijopbouw. Maar Tunesië is er nog niet. Het is nu wachten op de verkiezingen. In deze verkiezingen wordt een regering gekozen die het land de aankomende vijf jaar zal leiden en tevens de nodige hervormingen zal moeten doorvoeren. Als FMS zullen wij de sociaal-democratische Ettakatol blijven steun in hun weg naar democratie en zijn we blij dat we hieraan bij kunnen dragen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl