Met het overlijden van Mandela 'verliest de wereld een groot leider'

Oud-president van Zuid-Afrika en apartheidsstrijder Nelson Mandela is gisteren, op 5 december, op 95-jarige leeftijd overleden. Mandela werd als anti-apartheidsstrijder een wereldwijd symbool van verdraagzaamheid, democratie en vrijheid.

Mandela raakte tijdens zijn studie geïnteresseerd in anti-koloniale politiek. Hij sloot zich aan bij het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC), een politieke groepering die werd opgericht om de belangen van de zwarte bevolking te behartigen. Zijn activiteiten leidden tot zijn veroordeling in 1964, vanwege “sabotage en de poging de regering omver te werpen.” Zevenentwintig jaar zat Mandela vast in erbarmelijke omstandigheden. Eerst op Robbeneiland, toen in Kaapstad, ten slotte nabij Paarl. In 1990 kwam hij vrij. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor zijn inspanningen voor het vreedzaam beëindigen van het apartheidsregime. Vier jaar later werd hij president van Zuid-Afrika, tot 1999. Mandela was de eerste zwarte president en de eerste president die tijdens representatieve, eerlijke verkiezingen gekozen werd. Hij koos voor de weg van verdraagzaamheid en vergeving, waar velen om wraak riepen na een lange periode van onderdrukking. Dat maakte hem tot een icoon en een voorbeeld voor velen.

De eerste reacties op zijn overlijden stromen binnen:

Wim Kok in de uitzending van Nieuwsuur:
Mandela was een symbool van verzoening, van mensen bij elkaar brengen en van verdraagzaamheid. Hij was een moreel leidsman. Dit is een bijzonder moment. Wat overheerst, is de dankbaarheid voor wat hij heeft betekend. Met je hoofd wist je natuurlijk dat zijn gezondheid fragiel was en dat hij niet vreselijk lang meer te leven had maar op het moment dat je hoort dat hij is overleden gaat er een siddering door je heen.

Ik weet nog de dag dat hij uit de gevangenis kwam, ik heb toen echt gehuild. Ik heb hem daarna nog velen malen ontmoet en wat opviel aan hem was de ongelooflijke eenvoud. Hij liet zich niet voorstaan op wat hij allemaal had gedaan. Ik hoop dat Zuid-Afrika de weg vooruit blijft vinden, en niet de weg van verdeeldheid kiest.'

Minister-president Mark Rutte:
'Een moment om stil van te worden en dankbaar terug te kijken.' Zo noemt minister-president Mark Rutte het overlijden van Nelson Mandela. 'Zuid-Afrika en de wereld verliezen een groot leider.'

'Nelson Mandela was een uniek mens met een ongekend charisma en een groot moreel gezag. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef hij geloven in de menselijkheid. In zijn nieuwe Zuid-Afrika was er een plek voor iedereen. Mandela was een verbinder: niet confronterend, maar verzoenend. Met zijn mildheid en wijsheid maakte hij het verschil voor zijn land en inspireerde hij de wereld', aldus Rutte.

Namens het kabinet heeft premier Rutte in een brief aan president Jacob Zuma de Nederlandse gevoelens van groot respect en diep medeleven overgebracht aan de bevolking van Zuid-Afrika.

PvdA-leider Diederik Samsom:
'Met het overlijden van Nelson Mandela is de meest inspirerende vrijheidsstrijder en politicus van de afgelopen decennia heengegaan. Ik herinner me het magische moment van zijn vrijlating uit 27 jaar gevangenschap en heb net als de rest van de wereld met grote bewondering gevolgd hoe hij na jarenlange onderdrukking, zonder rancune werkte aan de verzoening van een gespleten land. Daarmee was hij een voorbeeld voor ons allemaal. En dat blijft hij. Zijn strijd, zijn vergevingsgezindheid, zijn charisma en leiderschap zullen ons altijd blijven inspireren.'


Minister Frans Timmermans:

'Het is heel moeilijk te bevatten dat Nelson Mandela niet meer onder ons is. Zuid-Afrika en de hele wereld verliezen niet alleen de meest inspirerende leider van onze tijd, wij verliezen een groot mens, met een groot hart.' Dat schrijft minster Frans Timmermans donderdagavond op zijn facebookpagina over de dood van Nelson Mandela.

'Want hoe is anders te verklaren dat een man die decennia vastzat omdat hij geloofde in vrijheid en gelijkheid, een man die eindeloze vernederingen onderging, eenmaal weer zelf vrij, zonder bitterheid of rancune de verzoening zocht met zijn vroegere onderdrukker.'

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl