Mo Ibrahim Foundation maakt index over goed bestuur in Afrika bekend

De Mo Ibrahim Foundation heeft vandaag de ‘Ibrahim Index of African Governance’ (IIAG) van 2014 bekend gemaakt. Met deze index wordt de kwaliteit van het bestuur in Afrikaanse landen beoordeeld. Mo Ibrahim, de oprichter en voorzitter van de Mo Ibrahim Foundation, is op 1 november één van de hoofdgasten van de Afrikadag die door de FMS wordt georganiseerd.

Het thema van de Afrikadag 2014 is, zoals al eerder is aangekondigd, “Democratie, Goed Bestuur en Mensenrechten”. De IIAG laat zien dat goed bestuur in Afrika wel degelijk mogelijk is. Deze index wordt sinds 2007 al jaarlijks gepubliceerd door de Mo Ibrahim Foundation. Ook dit jaar is er weer een lichte stijging in de kwaliteit van het bestuur in Afrikaanse landen te zien. Hoewel dit zeer goed nieuws is, zijn we er nog niet. “We kunnen en moeten het nog beter doen,” aldus Ibrahim.

Vooral op het gebied van veiligheid en de rechtsstaat (Safety and Rule of Law) zijn er nog veel zorgen. Maar liefst 12 landen kregen dit jaar de laagste score ooit op dit gebied. Salim Ahmed Salim, voorzitter van de Ibrahim Prize Committee, benadrukt dat het belangrijk is dat landen op alle dimensies van goed bestuur goed scoren. “De sterkte en duurzaamheid van Afrika’s toekomst zal afhangen van de commitment van het continent om zich in te zetten voor alle dimensies van goed bestuur.” De dimensies die de IIAG meeneemt zijn, naast 'Safety and Rule of Law', ‘Participation and Human Rights’, Sustainable Economic Development’ en ‘Human Development’.

Volgens Hadeel Ibrahim, stichtend directeur van de Mo Ibrahim Foundation, onderstreept de IIAG het belang om meer focus te leggen op goede, efficiënte instituties. “Zonder efficiënte instituties zal het onmogelijk zijn om de uitdagingen waar we nu voor staan, van het versterken van de rechtsstaat tot crises zoals ebola, aan te pakken.”

Tijdens de Afrikadag zal Mo Ibrahim dieper ingaan op de staat van goed bestuur in Afrika en het belang hiervan voor ontwikkeling van Afrikaanse landen. Woensdag 1 oktober gaat de inschrijving open via www.afrikadag.nl. Zet 1 november dus in je agenda en vergeet niet om vanaf 1 oktober je kaartje te kopen!

Source: Mo Ibrahim Foundation

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl