Moeizame presidentsverkiezingen in de Centraal Afrikaanse Republiek

Op de valreep van het nieuwe jaar, op 30 december 2015, vonden er presidentsverkiezingen plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Na een periode van uitstel wegens aanhoudend geweld en organisatorische problemen mocht de bevolking van CAR dan eindelijk zijn stem uitbrengen voor een nieuwe president. Volgens VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon is de verkiezing een ‘historisch moment’ voor het land. Ondanks dat het allesbehalve efficiënt en nauwkeurig verliep,  spreekt de Secretaris-Generaal terecht van een overwinning en is er de hoop dat de verkiezing daadwerkelijk verandering brengt in CAR.

Een eerlijke uitslag?  

Een uitkomst van de verkiezing van 30 december in CAR is nog niet bekend. Of er een eerlijke telling mogelijk is werd eerder nog door twintig van de in totaal dertig kandidaten betwist. De angst voor fraude en corruptie is groot. Op dit moment lijkt het erop dat er een voormalig minister-president tot nieuwe president van CAR wordt verkozen. Voor zowel de kandidaten Anicet Georges Dologuele als Faustin Archange Touadera geldt dat zij eerder in deze functie werkzaam zijn geweest en daardoor ervaring hebben in de regering. Westerse media noemt men hierdoor een veilige keuze.  Dologuele en Touadera gaan beiden vrijwel gelijk op met een grote voorsprong op de rest van de kandidaten. Door de urgentie van de verkiezing onder druk van de staat en de internationale gemeenschap, was er weinig kans voor een uitgebreide politieke campagne vanuit de kandidaten. Het resultaat: de bevolking, veelal analfabeet, is niet tot weinig op de hoogte van de huidige ontwikkelingen. Een voormalig minister-president, en dus een bekend gezicht, als toekomstige president lijkt dus een vanzelfsprekende stemkeuze voor de bevolking maar geeft de rest van de kandidaten weinig kans.

Obstakels in het electorale proces

Een bevolking met wat het lijkt te weinig informatie om oprecht te kunnen stemmen was niet het enige twistpunt in de presidentsverkiezing van december.  De organisatie van het electoraal proces in CAR is allesbehalve eenvoudig. Door de slechte veiligheidssituatie zijn de verkiezingen meerdere malen uitgesteld. Een groot deel van de bevolking zal niet de straat op gaan om te stemmen bij een hevige mate van geweldsincidenten, welke niet ongewoon zijn in CAR. Daarbij komt dat door de drie jaar durende wanorde in het land, er zo’n miljoen mensen het land uit zijn gevlucht. Deze groep van vluchtelingen uit CAR heeft stemrecht, maar krijgt niet de kans om dit te gebruiken.

De uitdagingen voor de nieuwe president

Ondanks dat de uitslag van de verkiezing nog niet bekend is, is er al wel de hoop dat het een gamechanger voor de Centraal Afrikaanse Republiek zal zijn. De regering van het land staat voor een aantal grote uitdagingen. Allereerst is er het conflict tussen rebellengroepen van de Christenen en Moslims in CAR. Sinds 2013 bestaat deze strijd uit onophoudelijk geweld, duizenden burgerdoden en zo´n één miljoen vluchtelingen naar de buurlanden rond CAR. De veiligheidssituatie moet hersteld worden met als resultaat het ontwapenen van een grote groep rebellen en het opzetten van het nationale leger, de politie en meer veiligheidsinstanties. Veiligheid brengt rust en een tweede stap is het opzetten van een economie inclusief scholing van de bevolking en infrastructuur. Hiermee wordt internationale donorsteun verkregen die CAR hard nodig heeft. Nederland onderhoudt geen reguliere bilaterale ontwikkelingsrelatie met CAR. Meer stabiliteit en vrede binnen de grenzen kan hier in de toekomst verandering in brengen en de toekomstige president speelt hier op korte termijn een grote rol in. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl