Multipartijentraining voor jongeren in Armenië

Afgelopen weekend organiseerden we samen met de VVD en CDA een multipartijentraining in Armenië, voor jonge en veelbelovende Armeense politici en activisten. De trainers van de FMS, VVD en CDA kregen een diverse groep voor zich die bestond uit actieve jongeren vanuit 7 verschillende Armeense partijen.

De jonge Armeense politici en activisten kregen een uitgebreide training, die begon met een bespreking van hun normen en waarden en hoe die te verbinden aan dagelijkse politieke activiteiten, waarna er ook werd gepraat over communicatie. Maar één van de belangrijkste leermomenten kwam eigenlijk als een zijdelings effect: het komt namelijk helemaal niet zoveel voor dat deze jongeren hun counterparts uit andere partijen ontmoeten, en al helemaal niet over de scheidslijn oppositie/regering.

Politieke situatie

De training vond plaats ten tijde van relatief grote ophef in Armenië: al bijna twee weken waren mensen in hoofdstad Yerevan en andere steden aan het protesteren tegen het verhogen van de elektriciteitsprijs. Na een poging om ze de eerste nacht met geweld uit elkaar te drijven gaf de politie die aanpak op, en bleven de mensen , geleid door jonge activisten, dag en nacht op straat, waarbij ze één van de hoofdstraten van Yerevan blokkeerden. Hoewel deze protesten werden geleid door activisten die niet gelieerd zijn aan politieke partijen of zelfs NGO’s, heeft het voor de nodige spanning geleid tussen regering en oppositie, die zich aan de kant van de demonstranten schaarde. Het feit dat de jongeren in onze training nu juist het multipartijenformat zo konden waarderen en uiteindelijk ook leerden dat ze door middel van dialoog redelijk ver kunnen komen, is wat deze training bijzonder maakt.

Het elektriciteitsprotest lijkt vooralsnog ten einde met een concessie van de regering. Maar dit was niet het eerste of het laatste soortgelijke protest, dus het vermogen van jonge, opkomende politici om vanuit radicaal verschillende posities er toch met elkaar uit te komen door middel van dialoog zal in de toekomst van steeds groter belang zijn. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl