Nederland een belastingparadijs? Tuurlijk niet ;-)

Woensdag 7 juni begon de parlementaire ondervragingscommissie aan haar twee weken durende onderzoek naar de werkwijze van trust- en belastingadvieskantoren bij het door –en wegsluizen van particuliere vermogens en kapitaal via Nederland. Aanleiding is de opmerkelijke rol van Nederland in de onthullingen van de Panama Papers in 2016. Iets dat niet op zich staat, in een veelvoud aan belastingschandalen kwam de Nederlandse rol aan bod, maar een echte krachtige aanpak van het probleem blijft tot nog toe uit.

Nieuw onderzoek naar belastingontwijking door mijnbouwbedrijven via Nederland

De dubieuze rol kwam ook aan bod in een nieuw rapport dat het ministerie van Buitenlandse Zaken liet uitvoeren naar mogelijke belastingontwijking door mijnbouwbedrijven in ontwikkelingslanden via Nederland.  Een totaal van 128 mijnbouwbedrijven actief in Democratische Republiek Congo, Ghana, Indonesië, Mongolië en Zambia zijn onderzocht op links met Nederland en op indicatoren die mogelijk duiden op belastingontwijkende activiteiten.

Ondanks dat Nederland niet bekend staat als mijnbouwland is ons land populair bij deze mijnbouwbedrijven. Maar liefst 34% van deze bedrijven is eigendom van (direct en indirect), of gefinancierd via een Nederlandse brievenbusmaatschappij. Deze 42 bedrijven zijn terug te voeren op 11 internationale mijnbouwgroepen, die hoog scoren op de risico-indicatoren lijst voor belastingontwijking. Op basis van dit onderzoek kun je deze mijnbouwgroepen nog niet betichten van belastingontwijking maar het maakt ze zeer verdacht. In 2015 toonde ActionAid al aan dat het niet ongebruikelijk is dat een mijnbouwbedrijf in een ontwikkelingsland belasting ontwijkt via Nederland.

Maak een einde aan Nederland belastingparadijs

Om aandacht te vragen voor de schadelijke rol van Nederland, organiseerden Tax Justice Nederland, ActionAid en de FMS donderdagochtend 15 juni een pop-up belastingparadijs op het Plein tegenover de Tweede Kamer.

Met deze ludieke actie roepen we de ondervragingscommissie op om deze laatste dagen nog stevig door te pakken, en de Tweede Kamer aan te sporen de uitkomsten te gebruiken om de schadelijke rol van Nederland in dergelijke wegsluispraktijken aan te pakken. Zodat belasting betalen niet alleen iets voor de gewone man blijft!

*Tax Justice Nederland is een netwerk van negen organisaties: ActionAid, BothENDS, FNV, Foundation Max van der Stoel (FMS), Milieudefensie, Oikos, Oxfam Novib, SOMO en Transnational Institute.

Afbeelding: Martijn Beekman 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl