Nederland stijgt 3 plekken in de Development Index

Nederland deelt een vierde plaats met Finland in de wereldwijde ‘ontwikkelingsindex’, daarmee stijgt Nederland drie plekken in de ranking. Met name op het gebied van hulp- en handel scoort Nederland hoog.

Het Center for Global Development (CGD) voert onderzoek en analyses uit naar hoe beleidsvorming van ontwikkelde landen – wereldwijd – effect hebben op arme mensen in ontwikkelingslanden. Op verschillende beleidsthema’s worden deze resultaten jaarlijks, middels een ranking, in kaart gebracht. Op deze manier wil het CGD politici en beleidsmakers bewegen om beleid te herzien, waarin ook arme landen de ruimte krijgen zich te ontwikkelen.  

Nederland scoort hoog op het gebied van ontwikkelingshulp (financiert 0.67% van de vereiste 0.7%) en de kwaliteit en transparantie van de hulpprogramma’s zijn relatief goed. Ook op het gebied van handel en migratiebeleid komt Nederland goed uit de bus. Dat blijkt bijvoorbeeld uit ‘het hoge aantal asielzoekers en vluchtelingen’ dat Nederland toelaat en het ‘vriendelijke, open migratiebeleid’, rapporteert het CGD. Fair Politics vindt dat Nederland meer ruimte zou moeten geven aan de relatie tussen migratie en ontwikkeling. Naast de huidige inzet op de aanpak van de grondoorzaken van migratie en herintegratie, kan migratie ook (ontwikkelings) kansen bieden voor zowel herkomst- als aankomst land. Dit aspect zou het CGD ook moeten meenemen in de beoordeling van het migratiebeleid.

Nederland blijft achter als het gaat om de inzet op klimaat en milieu. Fair Politics hoopt dat de Klimaatconferentie in Parijs afgelopen week aanleiding geeft tot een stevigere inzet op het tegengaan van klimaatsverandering en het ontwikkelen van mitigatie- en adaptatie strategieën.

Tijdens de kick-off op 10 december over een coherente implementatie van de Sustainable Development Goals (SDG's), een samenwerking van Partos, Woord en Daad en de Foundation Max van der Stoel, refereerde Bart Romijn (directeur Partos) aan de CGD-index: een vierde plaats is een stap in de goede richting, maar Nederland zou moeten streven naar een eerste plaats. De SDG's zijn een effectief instrument om op verschillende thema’s eerlijk beleid te stimuleren.

Foto: logo CDI. Bron: wikipedia.nl, 2015.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl