Nieuwe IOB studie over belastingontwijking-

Een dag na het plenaire debat over belastingontwijking in de Tweede Kamer presenteerde Francis Weyzig van de Universiteit Utrecht zijn nieuwe studie over de impact van het Nederlandse belastingbeleid op ontwikkelingslanden. Deze studie deed hij in opdracht van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Fair Politics was daarbij.

In zijn studie concludeert Weyzig dat het Nederlandse beleid veel nadelige effecten heeft voor ontwikkelingslanden. Voor ontwikkelingslanden is bronbelasting een belangrijke en vooral makkelijke manier om belasting te heffen. Een bronbelasting is een heffing op een internationale betaling en een ontwikkelingsland kan dit heffen op een betaling die het land uit gaat.

Maar Nederland maakt het voor internationale bedrijven makkelijk om deze bronbelasting te ontwijken. In onze bilaterale belastingverdragen wordt vaak een lagere bronheffing afgesproken. Het idee is dat hierdoor investeringen toenemen in deze landen. In de praktijk worden de Nederlandse belastingverdragen echter vaak gebruikt als tussenschakel, waardoor multinationals het betalen van bronbelasting grotendeels kunnen ontwijken.

Hoewel de studie vooral beschrijvend is, uitte Weyzig desgewenst ook zijn mening over de maatregelen die Nederland heeft aangekondigd om belastingontwijking aan te pakken. Hij vindt het een belangrijke stap dat Nederland nu ook eenzijdige maatregelen gaat nemen, maar zegt ook dat het nog onvoldoende is. Zo pleit Weyzig voor country-by-country reporting omdat dit meer mogelijkheden geeft om te laten zien waar het mis gaat en voor antimisbruik clausules in de belastingverdragen die Nederland heeft afgesloten met ontwikkelingslanden.

Bekijk hier de IOB studie van Francis Weyzig. Check ook de vernieuwde Fair Politics case over belastingontwijking voor meer achtergrondinformatie! 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl