Nieuwe president in Roemenië: Verrassende keus voor etnische Duitser

Nu Klaus Johannis tegen de verwachtingen in tot president van Roemenië is gekozen, wordt het zijn zwaarste taak om zijn enorme goodwill vast te houden. Ondertussen kijkt men met interesse naar de verkiezingen in de eveneens Roemeenssprekende republiek: Moldavië.

Het falen van de PSD
Uit de notoir onbetrouwbare – want partijdige – peilingen vooraf viel geen conclusie te trekken. Maar ondanks Amerikaanse campagneadviseurs, stoten onder de gordel via de eigen pers, cadeautjes voor groepen kiezers en een overweldigende hoeveelheid posters en spandoeken is de PSD er uiteindelijk niet in geslaagd om partijleider Ponta president te maken. De PSD – de grootste regeringspartij – kan rekenen op ongeveer 40% van het electoraat, bestaande uit laag opgeleid plattelandsbewoners en kiezers die direct van de staat afhankelijke zijn, zoals gepensioneerden, uitkeringsgenieters en ambtenaren. De partij is er nu echter voor de derde keer niet in geslaagd om met zijn presidentskandidaat voldoende zwevende kiezers binnen te halen.

De uitslag was ongeveer 55% voor Johannis; een daverende verrassing. De PSD-campagne was zo overweldigend, dat de kansen van Ponta zeer hoog werden ingeschat. Uiteindelijk bleek de Roemeense kiezer niet zo stuurbaar. In de Roemeense pers wordt nu veel geschreven over de invloed van het progressiever geachte deel van het electoraat dat in het buitenland woont – meer dan 3 miljoen Roemenen zijn sinds 1989 geëmigreerd.

De overwinning voor Klaus Johannis
Men heeft gekozen voor de outsider: Klaus Johannis. Johannis is een etnische Duitser, heeft als burgemeester van een provinciestad tot nu toe nauwelijks een rol gespeeld in de landelijke politiek en is niet betrokken bij corruptieschandalen. Dat laatste mag een uitzondering heten in een land waar tegen 10% van de parlementsleden en de helft van de provinciale bestuursvoorzitters een strafproces loopt. Analisten gaan ervan uit dat de afkeer van de corrupte gevestigde orde Johannis aan de overwinning heeft geholpen. Nu moet de nieuwe president laten zien dat hij inderdaad de keurige en correcte Duitser is waarvan de kiezers dromen. Er wordt nu scherp gelet op wie hij als adviseurs kiest, en als hij teveel aanhaakt bij het establishment kan de stemming heel gauw weer omslaan.

Roemenië is vast verankerd in de EU en de NAVO, maar buurland Moldavië (75% etnische Roemenen) staat met zijn parlementsverkiezingen van 30 november op een kruispunt tussen Rusland en de EU. De Europeesgezinde coalitie houdt voor zover bekend de meerderheid, maar bijna de helft van de kiezers heeft gekozen voor toenadering tot Rusland.

Door Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl