Nieuwe Roemeense regering gaat voor omstreden amnestieregeling

Na de recente parlementsverkiezingen is de PSD de grootste partij gebleven en heeft een coalitie gevormd. Op de achtergrond spelen grote belangen van partijbaronnen en zakenlui die de adem van de speciale anticorruptiedienst in hun nek voelen. De druk op de nieuwe regering is groot om maatregelen te nemen, die de vooruitgang van de afgelopen jaren op justitiegebied weer moeten terugdraaien.

Amnestie

Al voor de verkiezingen ging het gerucht dat de PSD uit is op een amnestieregeling voor bepaalde misdrijven, zoals ambtsmisbruik. Meer dan zestig leden van het nieuwe parlement hebben zelf een strafproces lopen, waaronder partijleider Liviu Dragnea. Voor hen is naast amnestie verlenen aan veroordeelde medestanders ook het dwarsbomen van lopende processen een acuut en persoonlijk probleem.

Noodbesluit

De nieuwe minister van justitie Iordache beweerde net als Dragnea dat er van amnestie of het sleutelen aan definities van misdrijven geen sprake was. Totdat vorige week duidelijk werd dat de regering per noodbesluit, dus zonder debat vooraf in het parlement, juist wel een dergelijke wetswijziging wilde invoeren. Het ontwerpbesluit houdt in dat van een aantal misdrijven iedere straf tot vijf jaar wordt kwijtgescholden. Officiële reden: De gevangenissen zitten overvol. Daarnaast wordt de definitie in het Wetboek van Strafrecht zó gewijzigd dat het bewijzen van dit misdrijf heel moeilijk wordt.

Vorige week woensdag wilde de regering dit besluit aannemen in de ministerraad, maar de Roemeense president stak daar een stokje voor door te zorgen dat de bespreking van de wetswijzigingen werd uitgesteld. Op woensdag 25 januari is de volgende ministerraad, bij het schrijven van dit stukje is nog niet bekend hoe het verhaal afloopt.

Protesten

Zondag 22 januari waren er 30.000 mensen op de been in de vrieskou, voor Roemenië een enorme demonstratie. De demonstranten protesteerden tegen de voorgenomen wetswijzigingen. PSD-gezinde media probeerden de hele zaak een draai te geven door de demonstranten neer te zetten als door ‘het buitenland’ gefinancierde tegenstanders van de door het volk gekozen partij. Parlementsleden van de oppositie liepen mee, maar ook president Klaus Iohannis. Deze stelt zich voor het eerst duidelijk tegenover de PSD op en heeft ook aangekondigd een referendum te organiseren over corruptiewetgeving.

Het is een spannende tijd in Roemenië. De EU, buitenlandse overheidsdonoren en NGO’s verleggen de aandacht naar andere landen, maar de rechtsstaat is hier heel broos. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl