Oprichtingsbijeenkomst Foundation Max van der Stoel

Na vele maanden voorbereiding was het vanavond zo ver: de Alfred Mozer Stichting, (sinds 1990) en de Evert Vermeer Stichting (sinds 1967) gaan samen verder onder de nieuwe naam Foundation Max van der Stoel (FMS).

De oprichtingsbijeenkomst in de Felix Meritis werd bijgewoond door PvdA ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking), Max van den berg (Commissaris van de Koning in Groningen) en talloze PvdA prominenten, (oud) medewerkers van de AMS en EVS en geïnteresseerden.

De gasten werden tussen de toespraken van Van den Berg, Timmermans en Ploumen vermaakt door gitaarmuziek. Het nummer ‘Just the two of us’, van Bill Withers, stond wellicht symbool voor de manier waarop de twee stichtingen nu samen zullen gaan werken.

‘Combinatie van principes en concrete stappen’
De fusie van beide stichtingen in de Foundation Max van der Stoel symboliseert de manier van denken over internationale samenwerking, zo stelde Max van den Berg. ‘Wij zijn altijd van de internationale bewegingen geweest, het internationale denken. Daaraan geeft deze stichting nieuwe energie. Het is een combinatie van het lange denken, de vergezichten en de principes samen met het maken van concrete stappen. ‘

Op de avond werd natuurlijk Max van der Stoel, één van de meest vooraanstaande Nederlandse politicus, en de eerste PvdA Minister van Buitenlandse zaken, zelf ook regelmatig aangehaald. Frans Timmermans zei: ‘Max was een bescheiden man, maar onbescheiden als het ging om wat hij voor anderen wilde bereiken.’

Zowel Van den Berg, Timmermans als Ploumen waren het over één ding roerend eens: Alfred Mozer, Evert Vermeer en Max van der Stoel hebben alle drie het goede voorbeeld gegeven aan de nieuwe stichting. Het is aan de FMS om dat voorbeeld te volgen. Wij zullen hier ons uiterste best voor doen en hebben er het volste vertrouwen in.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl