Parlementsverkiezingen Roemenië: Eindelijk iets te kiezen

Op 11 december wordt er in Roemenië een nieuw parlement gekozen. De grootste partij is een bolwerk van corruptie. Er is ook een nieuwkomer op het toneel, zonder wortels in de oude communistische elites.

De laatste opiniepeiling geeft de PSD (Partidul Social Democrat), in naam sociaaldemocratisch, ongeveer 45% van de stemmen bij de komende parlementsverkiezingen. De PSD heeft een grote traditionele achterban en weet die met succes aan zich te binden. De partij heeft veel invloed in de media. Het verkiezingsprogramma bevat een arsenaal aan cadeautjes voor bepaalde groepen kiezers. Veel kiezers schijnt het niet te deren dat de partijleider, Liviu Dragnea, definitief veroordeeld is voor verkiezingsfraude en dat tegen een flink aantal partijbaronnen een strafproces loopt.

De redenering van veel kiezers is, dat alle partijen corrupt zijn en dat je daar dus niet naar moet kijken. Wie belooft mij het meest? Die krijgt mijn stem. De andere grote partij heeft daar het meeste last van. Deze PNL (Partidul Național Liberal) is niet in staat zich te profileren als het redelijk alternatief omdat het partijkader bestaat uit dezelfde voormalige communistische functionarissen. De PNL is goed voor ongeveer 25% van de stemmen.

De beoogde coalitiepartner van de PSD heet ALDE (inderdaad, net als de fractie in het Europees Parlement), een vehikel van oud-premier Tăriceanu, die tijdens zijn mandaat met allerlei salarisverhogingen de economische groei heeft verjubeld. Net als de PSD heeft ALDE een discours dat gericht is tegen buitenlandse invloeden, tegen de anticorruptie-eenheid van het Openbaar Ministerie, voor hogere uitkeringen en lagere belastingen.

Bij de komende verkiezingen doet er voor het eerst een partij mee die geen banden heeft met de oude communistische elites. De USR (Uniunea Salvați România – Unie Red Roemenië) is voortgekomen uit een lokale partij die bij de gemeenteraadsverkiezingen als debutant zo’n 30% van de stemmen kreeg. Deze partij wordt geleid door een wiskundige, Nicușor Dan, en werd in de laatste peiling op 10% geschat. De nieuwkomer moest 200.000 handtekeningen verzamelen om mee te kunnen doen, dat is gelukt. Het zal niet eenvoudig zijn om de kiezer ervan te overtuigen dat deze partij werkelijk schoon is en zich inzet voor het algemeen belang. Maar alleen al de deelname van een dergelijke partij is een goed teken voor de Roemeense politiek.

Door: Johan Bouman 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl