Politiek Café Suriname: “Onze geliefde Suriname”

Gisterenavond organiseerden we in Amsterdam Zuidoost een Politiek Café over de verkiezingen in Suriname. Hoe verliep de campagne? Wat betekent de uitslag voor de toekomst van Suriname en de relatie met Nederland? Wat vinden de Nederlandse Surinamers van de uitslag? Wat zijn de grootste uitdagingen? Deze vragen stonden centraal. Het was een mooie avond met leuke sprekers, veel discussie in de zaal, cabaret en, cruciaal, Surinaamse hapjes. 

Hoe konden we de avond beter openen dan met een optreden van cabaretier Rayen Panday?! Zijn verwijzingen naar Surinaams eten, taalgebruik en het onuitputtelijke arsenaal spreekwoorden en gezegden die, met name, Surinaamse moeders gebruiken konden op lachsalvo’s rekenen.

Hierna was het tijd voor serieuze discussie onder voorzitterschap van PvdA Tweede Kamerlid Tanja Jadnanasing. Onze stagiaire Elske Idzenga presenteerde een fact-sheet van het kiesstelsel, de politieke partijen en de uitslag. Journalist en media-expert Roy Khemradj vertelde over de campagne van de afgelopen verkiezingen die de Nationaal Democratische Partij (NDP) onder leiding van Desi Bouterse de overwinning bracht en een absolute meerderheid in De Nationale Assemblee (DNA). Om in de campagnesferen te komen liet hij ons campagneliederen horen van de twee grootste partijen NDP en VHP. Muziek speelt een belangrijke rol in verkiezingscampagnes in Suriname. Lachman Soedamah van de Vooruitstrevende Hindoestaanse Partij (VHP) Nederlandse afdeling was zeer kritisch over de NDP. Veel beloftes zijn niet waargemaakt en de staatshulp in enorm opgelopen. Voorzitter van Suriname Students Abroad (SAA), Ish Ramautarsing, zei dat er veel vooruitgang is geboekt, maar dat er nog veel uitdagingen – zoals het aannemen van een anti-corruptie wet – zijn. Hij pleitte ervoor om de Surinamers in Nederland met een dubbele nationaliteit de mogelijkheid te geven om te stemmen in Suriname. Daarnaast zit hij een grote rol weggelegd voor de Surinaamse studenten in Nederland om te helpen bij de verdere ontwikkeling van Suriname. Ish kreeg bijval uit de zaal. Het publiek was het overwegend eens dat er veel vooruitgang is geboekt, maar de kritiek was dat dit met name komt door de stijgende prijs van goud. Deze gelden werden snel in economie gepompt om nodige populaire maatregel te nemen, zoals het verhogen van kinderbijslag. “Een langetermijnvisie is ook nodig,” aldus een meneer uit de zaal.

wp_20150528_21_33_34_pro.jpg

Om het aanwezige publiek dichterbij Suriname te brengen voerden we een Skypegesprek met hoofdredacteur van het jeugdjournaal in Suriname Hennah Draaibaar. Vanuit Paramaribo gaf ze aan dat ze de vrijheid heeft om alles te doen als journalist maar dat een groot aantal belangrijke media outlets aan de hand van de regering zijn. Ook voelen sommige journalisten de druk om niet te vel uit te halen naar de regering, wat tot zelfcensuur leidt.

Tijdens het laatste deel van de avond werden de relaties tussen Nederland en Suriname belicht. Een vertegenwoordiger van de NDP in Nederland, Ernest Grep, benadrukte het belang van een respectvolle omgang gebaseerd op gelijkwaardigheid. De relaties tussen de twee landen moeten zich richten op handel. Mitchell Esajas, voorzitter van New Urban Collective, wil de banden tussen Nederland en Suriname verstreken. Hierin spelen jongeren een belangrijke rol. Hij wees op het menselijk kapitaal van de Nederlands Surinamers die van grote betekenis kan zijn. Woordvoerder buitenlandse zaken van de PvdA in de Tweede Kamer, Michiel Servaes, stelde dat het Surinaamse volk een duidelijke keuze heeft gemaakt tijdens de verkiezingen. Het is niet aan Nederland om zich te bemoeien met de verkiezingen en coalitievorming in Suriname, aldus Servaes. Uiteraard moeten we wel kijken naar het (buitenlands) beleid van de nieuwe regering en de uitwerking daarvan en proberen de banden tussen Suriname en Nederland te verstrekken, niet alleen op economisch maar ook op cultureel niveau. Het slotwoord was aan de zaal. Verhitte, soms emotionele, discussie werd afgewisseld met scherpe opmerkingen en nuance. “Het is belangrijk dat we met elkaar blijven praten over onze geliefde Suriname, de geschiedenis niet negeren, en tegelijkertijd blijven vooruitkijken voor een betere toekomst”, aldus een mevrouw tijdens de afsluitende borrel die erg blij was dat er een Politiek Café over Suriname werd georganiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl