Politiek Café Turkije

Op maandag 29 februari organiseerde Foundation Max van der Stoel in Centrale Bibliotheek Rotterdam een Politiek Café over Turkije. Regionale conflicten en interne politieke spanningen hebben de Turkse samenleving tot op het bot verdeeld. Druk op fundamentele vrijheden en de rechtsstaat neemt toe terwijl de  onderhandelingen over een Turkse toetreding tot de Europese Unie een nieuwe boost hebben gekregen als gevolg van de migratiestromen. Kan Turkije in deze chaotische uitdagende tijden een internationale sleutelrol vervullen? Deze en andere vragen stonden centraal tijdens een avond vol met muziek, hapjes, sprekers en interessante discussies.

img_20160229_200159.jpg  img_4997.jpg

Een grote opkomst en de situatie in Turkije zorgden voor een veelzijdige avond. Nadat iedereen een plekje gevonden had werd de microfoon aan columniste, schrijfster, FMS trainer en moderator van de avond, Kirsten van den Hul, gegeven. Zij introduceerde het onderwerp en gaf het woord aan Emine Bozkurt. Als oud-Europarlementariër hield Bozkurt zich o.a. bezig met vrouwenrechten en Turkije. In haar column pleitte zij voor eenheid als het gaat om toetredingsonderhandelingen die niet als een sprint maar als een duurloop gezien moeten worden. Juist tijdens de onderhandelingen kunnen belangrijke hervormingen worden doorgevoerd.

Na de column die zich met name richtte op de relaties tussen Turkije en de EU begon het eerste paneldebat met Arzu Ozalp van de sociaaldemocratische CHP en Latif Tali van de progressieve  HDP die veel steun onder de Koerden heeft. De discussie ging meteen fel van start door een opmerking van Arzu dat de verkiezingen van 7 juni niet eerlijk verlopen zijn. Over de Koerdische kwestie zei Latif Tali: “In Turkije bestaan de Koerden niet, dus ook hun rechten niet”. Hij doelde hiermee op het ontbreken van rechten voor minderheidsgroepen. Ook werd Erdogan een dictator genoemd die tot alles in staat is om aan de macht te blijven. Dit leidde tot veel reacties uit de zaal. 

img_4995.jpg  img_4982.jpg

De muziek van Göksel Yilmaz en zijn violiste Anne Bakker en de Turkse hapjes zorgden voor wat ontspanning. Hierna ging het tweede paneldebat met Kati Piri (Europarlementariër PvdA en rapporteur Turkije van het EP) en Froukje Santing (journaliste) van start. Kati, net terug uit Turkije, zag vooral het onbegrip vanuit de Koerdische samenleving waarom de internationale gemeenschap niets doet naar aanleiding van de situatie in Zuidoost Turkije. Ze zag duidelijk een verdere polarisatie waarin in het verleden het vooral de PKK tegen de staat was, maar nu werd er onder de bevolking zelf ook veel meer onderscheid gemaakt. Ook Froukje ziet grote veranderingen. Turkije heeft economisch, sociaal en als speler op in internationale betrekkingen grote ontwikkelingen meegemaakt. Daarnaast werd een nieuwe vorm van moderne politieke islam geïntroduceerd met AK Partij als de motor hiervan. Dit leidde tot hernieuwd zelfvertrouwen. Het leidde echter ook tot steeds moeizamere relaties met de EU. Turkije voelde zich niet begrepen en vindt dat de EU met dubbele maten meet. Een voorbeeld hiervan is de visa liberalisatie. Burgers van sommige Westelijke Balkan landen die nog geen EU-kandidaat-lid zijn kunnen vrij naar de EU reizen, terwijl burgers van Turkije die EU kandidaat-lid is, dit niet mogen. De EU aan de andere kant probeert Turkije onder druk te zetten om mensenrechten en te respecteren en rechtstaat te beschermen.  Dit komt als belerend over, merkte iemand uit het publiek op. De EU heeft het zelf niet eens op orde maar komt Turkije vertellen hoe het moet, vulde een ander aan. De standaarden kunnen niet omlaag benadrukte Kati Piri. Als je lid wil worden van de EU moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierover valt niet te onderhandelen. Ze onderstreepte dat de EU mechanismes  moet ontwikkelen om landen die al lid te kunnen houden aan de hoge standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van media vrijheid en mensenrechten.   Op een vraag van iemand uit het publiek ging over de mogelijke escalatie van het conflict tussen Erdogan en Putin antwoordde Froukje: “Putin en Erdogan zijn qua retoriek en machogedrag aan elkaar gewaagd”. Ze verwacht niet dat het uit de hand zal lopen omdat beide leiders aan elkaar gewaagd zijn en rationale keuzes zullen maken.  Piri sloot af: “een fatsoenlijke dialoog is nodig. Hoewel het makkelijk lijkt, is de oplossing voor de ingewikkelde samenwerking toch de dialoog aangaan met elkaar.”

Tijdens de afsluitende borrel is er nog volop nagepraat. Houd onze website en social media in de gaten voor het volgende Politiek Café!
img_4999.jpg

img_20160229_201847.jpg

img_20160229_202405.jpg                                         

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl