Politiek zomerkamp in Moldavië

Afgelopen weekend organiseerden we samen met onze Moldaafse partner, de Democratische Partij (DPM), een politiek zomerkamp in Moldavië. De deelnemers waren 60 jongeren van de DPM uit het hele land, die een brede scala aan kennis en ervaring opdeden: behalve FMS trainers hadden ze ook trainers van onze Duitse zusterstichting, de Friedrich Ebert Stiftung (FES) en trainers en experts van de eigen partij.

FMS trainers Ivo van Duijneveldt en Rachida Abdelaoui kregen twee groepen van 30 jongeren, die elk dezelfde training van ze hadden. Na een introductieronden gingen ze in op politieke campagnes en wat daarbij komt kijken; van het maken van een SWOT analyse (Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threats), tot het schrijven van een centrale boodschap en het communiceren van die boodschap naar de kiezer toe. De jongeren werkten goed in groepjes aan hun analyses en boodschappen, en vonden vooral het gedeelte waar ze de communicatie ervan mochten oefenen in een rollenspel.

Ingewikkelde politieke situatie

Moldavië is een land met een moeilijke politieke situatie. De regerende democratische partijen hebben een krappe meerderheid, en lopen met elk klein schandaaltje en ontevreden parlementslid die te verliezen, waarbij de communistische oppositie aan de macht zou kunnen komen. Het land wil daarnaast heel graag verder op de weg van Europese integratie – met hopelijk een Associatie Akkoord dit jaar nog – waar belangrijk buurland Rusland niet erg blij mee is. Het is daarom niet gek dat de partij veel investeert in het trainen van haar jongeren: de toekomstige Moldaafse politici zullen goed voorbereid moeten worden!

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl