Politieke partijen willen weer investeren in ontwikkelingssamenwerking

Op 15 maart 2017  is het weer tijd voor Nederland om naar de stembus te gaan. Op 16 februari publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) de resultaten van de doorrekeningen van 11 politieke partijen. Wat zijn de economische effecten van de plannen in hun verkiezingsprogramma’s? Wij keken specifiek naar ontwikkelingssamenwerking.

Meer investeren, minder bezuinigen

In de afgelopen kabinetsperiode is er veel bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Het is daarom hoog tijd om het ontwikkelingsbudget weer terug te brengen naar een volwaardig niveau, zodat het weer 0,7 procent gaat uitmaken van het BNP (internationaal afgesproken norm). De doorrekeningen wijzen erop dat een groot aantal partijen, in plaats van verder te bezuinigen, het tij willen keren en weer willen investeren in ontwikkelingssamenwerking.

Koplopers: GroenLinks, PvdA en DENK

De partijen die in de doorrekening er bovenuit springen zijn GroenLinks, PvdA en DENK. GroenLinks en DENK verhogen het ontwikkelingsbudget met €2,1 miljard over een periode van vier jaar. De PvdA verhoogt het ontwikkelingsbudget met €2 miljard. Belangrijk hierbij is dat de kosten voor de eerstejaarsopvang van asielzoekers in Nederland buiten dit budget worden gehouden. Volgens de partijprogramma’s werd dit voorheen gefinancierd uit het ontwikkelingsbudget.

VVD en VNL willen meer bezuinigen

De partijen die het meest bezuinigen op internationale samenwerking zijn de VVD – met een bezuiniging van €2,7 miljard – en VoorNederland (VNL) met €4,2 miljard. De VVD is voor afschaffing van het complete ontwikkelingssamenwerkingsbudget, op de noodhulp component na. VNL wil helemaal niets meer behouden van dit budget.

Ontwikkelingssamenwerking is nodig

Ontwikkelingssamenwerking is onmisbaar en bewezen effectief, dit blijkt  onder meer uit het “The Gaps Left Behind” rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het grootschalige onderzoek onder leiding van NWO-WOTRO. Het is dan ook positief dat de meerderheid van de verkiezingsprogramma’s die het CPB heeft doorberekend, kiest om weer te investeren in ontwikkelingssamenwerking.

“Er valt wat te kiezen” tijdens deze verkiezingen, aldus door CPB-directeur Van Geest. De partijen hebben elk andere prioriteiten, maar het kan geconcludeerd worden dat de meeste partijen weer geld gaan uitgeven en meer gaan investeren.

Benieuwd hoe partijen verder rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden? Lees het in onze FairKiezingswijzer.

Door: Jose van de Water, Foto: Centraal Planbureau

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl