President CAR zoekt hulp Angola

CAR president Catherine Samba-Panza arriveerde op 4 maart in Angola om de banden tussen deze twee landen te versterken.

Band CAR en Angola
In 2010 tekende CAR en Angola een algemeen samenwerkingscontract. Daarnaast voegde zij een protocol over politieke en diplomatieke raadpleging toe. De Angolese Minister van Buitenlandse Zaken, Gorges Chikoti, gaf aan CAR te helpen door een kredietlijn te verstrekken en door CAR politieofficieren te trainen. Daarnaast zullen de landen op zoek gaan naar intensievere samenwerking om zo de regionale situatie te verbeteren.

De president van Angola, José Eduardo dos Santos, nam vorige maand het voorzitterschap van de Internationale Conferentie van het Grote Meren gebied (ICGLR) over. Hier nemen twaalf staten aan deel. Stabiliteit in deze regio creëren is een belangrijk maar lastig doel. Aan het ICGLR doen onder andere CAR, Zuid-Soedan en Oeganda mee, waar situaties momenteel gespannen zijn.

Situatie CAR
Het conflict in CAR woedt sinds maart 2013, waarbij minstens 2000 mensen zijn vermoord en meer dan 700.000 ontheemd. De gevechten worden vaak neergezet als een strijd tussen moslims en christenen, maar zoals wij eerder berichtte lijkt dit te simpel en spelen landen als Tsjaad en Frankrijk een grote rol.

Volgens het laatste VN rapport blijft de situatie in het land fragiel. In dit rapport staat daarom een verzoek van de VN om een vredesmacht naar het land te sturen bestaande uit 12000 soldaten. President Samba-Panza staat hier achter. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon is bang dat het geweld tot een genocide en een tweedeling in het land zal leiden. Veel moslims vluchten nu bijvoorbeeld naar Tsjaad. Vorige week gaf president Hollande aan dat de Franse troepen hard zullen werken om een splitsing van CAR te voorkomen. Dit zullen zij blijven doen: op 4 maart stemde het Franse parlement voor verlenging van de missie.

Op dit moment zijn er al troepen in het land aanwezig: 1000 soldaten van de EU, 6000 van de Afrikaanse Unie en 2000 uit Frankrijk. Het voorstel om 12000 soldaten vanuit de VN te sturen moet eerst worden besproken in de Veiligheidsraad. Daarna zal het zo’n zes maanden duren om de operatie voor te bereiden.

Dreigend voedseltekort
Echter is er nu actie nodig: naast het conflict tussen verschillende bevolkingsgroepen dreigt er een voedselcrisis in het land. In januari zijn $500 miljoen aan donaties toegezegd. Hiervan is volgens Abdou Dieng, VN humanitaire coördinator, ongeveer twintig procent gearriveerd, waardoor de crisis verergert en mensen binnenkort zullen overlijden vanwege een tekort aan voedsel. Om dit tegen te gaan moeten volgens Dieng nu zaden worden geplant, voordat het regenseizoen begint. Dit wordt bemoeilijkt door de conflicten in het land, waardoor een voedselcrisis dichtbij is.

Door Laura Ritter

Bronnen: Africa Review, FMS, Reuters I, Reuters II, Aljazeera

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl