Presidentsverkiezingen in Roemenië

Op 2 november kiest Roemenië een nieuwe president. Uitgaand president Basescu heeft er twee termijnen opzitten en kan niet meer worden herkozen. De meeste kans op het presidentschap maakt huidig premier Victor Ponta. Hij is kandidaat namens de PSD, de partij die zich sociaaldemocratisch noemt en die voor een groot deel bestaat uit voormalig communistisch partijkader. De peilingen zijn notoir onbetrouwbaar in Roemenië, want deze worden allemaal gehouden door aan belanghebbenden gelieerde bureaus. Duidelijk is wel dat Ponta kan rekenen op het doorgaans trouwe PSD-electoraat in de economisch lagere klassen van de bevolking in de provincie.

De belangrijkste tegenkandidaat is Klaus Johannis, een etnische Duitser die momenteel burgemeester is van de stad Sibiu. Deze Johannis heeft een imago van serieuze bestuurder, maar heeft geen internationale ervaring en komt vrij kleurloos over. De overige kandidaten – waaronder Europarlementariër en corruptiebestrijdster Macovei – maken geen kans op het presidentschap.

Het vertrouwen van de Roemenen in de politiek is erg laag. In delen van het land is het een standaardpraktijk dat kiezers door lokale partijbestuurders met allerlei middelen worden aangemoedigd om te gaan stemmen. De regering deelt vlak voor de verkiezingen ook altijd cadeautjes uit in de vorm van lastenverlichtingen voor bepaalde sociale groepen. Het idee is dat de kiezer met concrete ‘dingen voor de mensen’ moet worden overgehaald omdat partijpolitieke- of beleidsoverwegingen geen enkele rol spelen.

Ondertussen wordt het dagelijkse nieuws nog steeds beheerst door corruptie. Momenteel loopt tegen ongeveer 10 % van de parlementariërs en de helft van de bestuursvoorzitters van de provincies een strafrechtelijk onderzoek. Vrijwel iedere dag zijn er arrestaties of gerechtelijke uitspraken waarbij partijfunctionarissen betrokken zijn. Men zegt in Roemenië dat in feite justitie de inzet is van de verkiezingen. Het is de vraag of de nieuwe president na de verkiezingen zal proberen om zijn ‘eigen’ mensen te vrijwaren van processen, zoals in het verleden vaak gebeurde, of dat justitie ongehinderd zijn werk kan blijven doen.

Door Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl