Regering Mali opgestapt

Na slechts zes maanden heeft premier Oumar Tatam Ly het ontslag van zijn regering ingediend bij president Ibrahim Boubacar Keita op 5 april. Het ontslag is geaccepteerd. Wat zijn de redenen?

Ontslag Ly
President Keita wil zich tijdens zijn term vooral richten op rechtspraak, orde en het tegengaan van corruptie in de publieke sector. In Ly, een econoom, zag hij een goede premier. Herschikkingen binnen de regering komen vaker voor en werden ook nu verwacht. Het ontslag van de gehele regering is echter ongebruikelijk.

Er is nog geen officiële verklaring voor het ontslag van de regering. AFP heeft Ly’s ontslagbrief ingezien, waarin Ly schrijft president Keita onvoldoende te hebben overtuigd om iets aan de inefficiënties en tekortkomingen te doen die Ly heeft ondervonden tijdens zijn bewind. Ly kan daarom de missie waarvoor hij is aangesteld niet goed uitvoeren.

Deze reden zorgt voor veel frustraties bij Ly. Dit wordt volgens lokale media versterkt door spanningen tussen Ly en Keita. Deze lopen hoog op doordat Ly zich ondermijnd voelt door de zoon van de president: Karim Keita, vice-voorzitter van het parlement.

Nieuwe regering
President Keita heeft Moussa Mara, voormalig Minister van Urbanisatie en Stedelijk Beleid, benoemd als premier. Mara is verantwoordelijk voor het aanstellen van nieuwe ministers. Hier is echter geen deadline aan verbonden. Mara’s belangrijkste taak wordt  instabiliteit in het Noorden tegengaan, het gebied waarin rebellen actief zijn.

Op twitter bedankte Mara de bevolking voor hun steun: “Nu begint het moeilijke gedeelte. Ik reken op steun maar ook op constructieve kritiek van iedereen. Heb een goede zondag en viva Mali.”

Mara en Keita zijn bekend met elkaar: beide waren presidentskandidaat tijdens de verkiezing van 2013.

Het feit dat er geen deadline is gesteld voor het aanstellen van een nieuwe regering baart zorgen. In maart 2012 werd een militaire coup gepleegd in de hoofdstad Bamako. Sindsdien is het onrustig in het land, met name in het Noorden waar groeperingen een Islamitische staat willen stichten. Om de situatie de baas te worden wordt president Keita internationaal onder druk gezet om vredesgesprekken te voeren, wat tot meer stabiliteit moet leiden. Ook hulp van buitenaf is actief in Mali, waaronder Frankrijk. Echter heeft de voormalig kolonisator aangegeven het aantal troepen te willen verminderen, waardoor er meer taken bij de Malinese regering komen te liggen. Het is daarom van groot belang dat er zo snel mogelijk een regering wordt gevormd.

Door Laura Ritter

Bronnen: Reuters, Aljazeera, BBC, AFP, De Tijd, All Africa
Foto: AFP

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl