Regionale jongerentraining in Moldavië

Afgelopen weekend organiseerden wij samen met de UK Labour Partij een regionale training in Chisinau, Moldavië, waar jongeren uit 5 landen aan meededen. De lokale organisatie was in handen van de jongeren van de Democratische Partij van Moldavië.

Een internationaal team trainers reisde af naar Chisinau om de jongeren een intensieve training te bezorgen. De FMS trainers Janny de Boer en Kido Koenig kregen samen met hun Britse collega’s een groep gemotiveerde jongeren die uit zeer verschillende omstandigheden kwamen uit 5 verschillende landen: Moldavië, Oekraïne, Belarus, Armenië en Georgië. Terwijl Moldavië en Georgië grote stappen zetten richting Europese integratie, is de situatie in Oekraïne (die dat ook op zich heeft genomen) extreem ingewikkeld ivm separatisten in het Oosten van het land en de recente machtswisseling met alle daarbij behorende politieke en economische moeilijkheden. Armenië kampt o.a. met mogelijke consequenties van een belangrijke geostrategische keuze (lid worden van de Eurazische Unie ipv een Associatie Verdrag met de EU) en moeilijke hervormingen, en Belarus staat nog altijd bekend als de laatste dictatuur van Europa. Wat de jongeren verenigde is dat ze allen van sociaaldemocratische partijen of jongerenbewegingen waren, en de waarden van democratie en sociaaldemocratie deelden.

Nieuwe kennis en vaardigheden

Het werd een weekend van veel nieuwe informatie en ervaringen. De training begon bij ideologie (wat houdt het eigenlijk in om sociaaldemocraat te zijn, en hoe wordt dat in de verschillende landen gezien en ervaren), ging daarna verder op strategie en communicatie, om te eindigen met coalitievorming en onderhandelingstechnieken, die culmineerden in een groot onderhandelingsspel. Op vrijdag kregen de deelnemers ook een rondleiding in het Moldaafse parlement, met een meet and Greet met de leider van de Democratische Partij, Marian Lupu, die met hun in gesprek ging en hun vragen beantwoordde.

In de evaluatie waren de deelnemers erg enthousiast en blij met de training. Naast het vergaren van nieuwe kennis en vaardigheden, benoemden velen ook het ontmoeten van gelijkgezinde jongeren uit andere landen, met een eigen, interessante achtergrond, als een zeer positieve bijkomstigheid. Een paar zeiden ook nu veel meer begrip en inzicht te hebben in wat er in de andere landen in de regio gebeurt. De enige opmerking die een paar van ze hadden, was dat de training van hen best wat langer had kunnen duren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl