Roelof van Laar eerlijkste politicus 2015-2016

Van Laar zette zich in voor eerlijker beleid op verschillende beleidsterreinen die ontwikkelingslanden raken. Hij diende onder andere een initiatiefwet in die producten die met kinderarbeid vervaardigd zijn moet verbieden. Ook presenteerde hij een initiatiefnota over het verbeteren van arbeidsomstandigheden wereldwijd. Verder zette Van Laar zich in voor het bevorderen van eerlijk beleid richting ontwikkelingslanden in het algemeen, onder meer met Kamervragen en een motie. Het allereerste Tweede Kamerdebat over eerlijk beleid werd dankzij Van Laar gerealiseerd en hij bracht diverse keren zijn plannen naar voren om nieuw beleid voortaan te testen op hun impact op ontwikkelingslanden (‘de eerlijkste wet’). Kortom, Roelof van Laar wist bij de bewindspersonen duidelijk te maken dat Nederland niet alleen haar eigen belangen voorop moet stellen, maar juist ook haar nek dient uit te steken voor de rest van de wereld. Daarom heeft hij de titel ‘Fair Politician of the Year’ gewonnen. Gefeliciteerd Roelof!

Nog nooit eerder won een PvdA’er de ‘Fair Politician of the Year’ Award. Roelof van Laar: “Accepteren we dat een Nederlands bosje bloemen grote milieuschade in Tanzania veroorzaakt? Staan we toe dat producten van kinderarbeid hier in de winkels liggen? De keuzes die we in Den Haag maken hebben soms grote gevolgen voor mensen in ontwikkelingslanden. Mijn doel is om beleid en wetten eerlijker te maken, zodat ze niet vervelend uitpakken voor de allerarmsten in de wereld. De ‘Fair Politician of the Year’ Award is een mooie erkenning van die inzet.”

De spannende ontknoping vond plaats in de Nieuwspoort in Den Haag, waar FMS-voorzitter Manuela Monteiro het Fair Politics juryrapport voorlas en de prijzen overhandigde aan onze winnaars. Jan Vos van de PvdA en Agnes Mulder van het CDA werden respectievelijk tweede en derde. Ook van harte gefeliciteerd!

In het Europees Parlement werd de Spaanse Lola Sánchez Caldentey van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links uitgeroepen tot de meest ‘faire Europarlementariër’ van 2015/2016. Maria Heubuch (De Groenen/Vrije Europese Alliantie) en Stelios Koulogou (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links) werden respectievelijk tweede en derde. Gefeliciteerd allemaal!

Met de uitreiking van de ‘Fair Politician of the Year’ Award komt er een einde aan de Fair Politics-monitoring van dit politieke jaar. Fair Politics dankt alle politici voor hun inzet voor eerlijkere politiek. Speciale dank gaat uit naar de winnaars. We wensen iedereen alvast een fijne zomer toe en we zien jullie graag na de zomer weer terug, vol energie om grote stappen te zetten in het realiseren van eerlijker beleid voor ontwikkelingslanden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl